GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burnout sve češće razlog za bolovanja

Burnout sve češće razlog za bolovanja
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 12:48
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Burnout i psihička iscrpljenost igraju sve važniju ulogu u radnom svijetu. Mnoga poduzeća sa zabrinutošću gledaju na sve više bolovanja uzrokovanih ovim sindromom.

Sindrom burnouta ili kako se službeno naziva, sagorijevanja na poslu, je u njemačkim poduzećima i javnim ustanovama sve veći problem. Kako je jedna, nedavno objavljena studija pokazala, 39 posto poslodavaca i voditelja poslova smatra da će sindrom burnout u budućnosti igrati sve veću ulogu.

U ispitivanju zdravstvenog osiguranja Techniker Krankenkasse (TK) proizlazi da ček 70 posto ispitanih na vodećim pozicijama burnout za nekoliko godina vidi kao veliki problem u svom poduzeću ili ustanovi. „Uzastopne krize, prilagođavanje ne nove uvjete na tržištu te izazovi digitalizacije su najčešći razlozi za burnout", kaže Karen Walkenhorst iz TK. 86 posto ispitanih smatra da je za sagorijevanje na radnom mjestu odgovorne i sve već količina obveza koja padaju na leđa zaposlenih.

U porastu je već godinama broj bolovanja uzrokovanih burnoutom. U 2022. je u prosjeku 1,95 dana bolovanja prouzročeno burnoutom. 2012. je ta vrijednost iznosila 1,45 dana.

Prema mišljenju TK jednostavne kratkoročne mjere poput ponude tečajeva joge na radnom mjestu, za čim posežu neki poslodavci, neće riješiti problem. „Ono što nam je potrebno je poboljšanje komunikacije unutar poduzeća što kod zaposlenih povećava osjećaj sigurnosti“, kaže Walkenhorst iz TK.

Pritom važnu ulogu igra vodeće osoblje. „Dobra struktura poduzeća jača osjećaj zajedništva svih zaposlenih, drugim riječima: loše vodstvo čini zaposlene bolesnima“, kaže stručnjakinja za medicinu rada Walkenhorst.

Tagovi: burnout, sindrom burnouta, premorenost
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE