GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundestag prihvatio paket mjera vrijedan 750 milijardi eura

Bundestag prihvatio paket mjera vrijedan 750 milijardi eura
PAKET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2020 / 17:49
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački Bundestag u srijedu je prihvatio paket vladinih mjera za pomoć gospodarstvu zbog šteta nastalih pandemijom koronavirusa vrijedan 750 milijardi eura.

Za paket mjera pomoći su glasali predstavnici svih parlamentarnih stranaka s izuzetkom zastupnika Alternative za Njemačku (AfD) čiji članovi su se suzdržali od glasanja.

Zastupnici su i tzv. kancelarskom većinom izglasali i privremeno ukidanje tzv. kočnice za zaduživanje koja je uvrštena u Ustav nakon svjetske financijske krize 2008.

Ignoriranje blokade novog zaduživanja je moguće u slučaju prirodnih nepogoda ili izvanrednih situacija. Kancelarska većina se odnosi na većinu svih a ne samo prisutnih zastupnika u Bundestagu.

To omogućava rebalans proračuna za tekuću godinu i novo zaduženje u visini od 156 milijardi eura.

Dodatno je njemačka vlada na raspolaganje stavila još 600 milijardi eura u obliku kreditnih jamstava i sredstva za eventualnu nacionalizaciju tvrtki koje su zbog pandemije koronavirusa zapale u financijske poteškoće.

Mjere, osim pomoći poduzećima u obliku kreditnih jamstava predviđaju i direktnu financijsku pomoć malim i samostalnim poduzetnicima kao i dodatnu financijsku podršku zdravstvu.

U paket mjera spada i zaštita podstanara koji zbog financijskih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa nisu u stanju plaćati stanarinu.

Zastupnici su izglasali i mjeru po kojoj menadžerima kompanija koje budu koristile fondove iz paketa mjera vezenih uz korona krizu neće biti moguće isplaćivanje bonusa na kraju godine.

"Mi se ovdje borimo za očuvanje radnih mjesta u Njemačkoj. Znači ovdje se radi o normalnim zaposlenima a ne o šefovima tvrtki", rekao je glasnogovornik Socijaldemokratske stranke Njemačke za proračunska pitanja.

U hitnom parlamentarnom postupku paket bi u petak trebao odobriti i dom saveznih zemalja Bundesrat.

Tagovi: Bundestag, njemačka ekonomija, Angela Merkel,
PROČITAJ I OVO
Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje
OČEKIVANO
Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje
ANALIZA - Trend negativnih godišnjih stopa rasta obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine nastavljen je i u kolovozu, iako sporijom dinamikom.
Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije
INFLACIJA
Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je u srijedu predsjednica Christine Lagarde, predloživši uvođenje "vjerodostojne" ciljane inflacije koju će razumjeti i građani.
Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu
OŠTAR PAD
Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu
ANALIZA - Nakon negativnih kretanja prometa trgovine na malo u srpnju, prema posljednjim podacima DZS-a tijekom kolovoza pad maloprodaje ubrzan je na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
EK: Hrvatskoj zamjerke zbog korupcije, pohvala za brži rad sudova
IZVJEŠĆE
EK: Hrvatskoj zamjerke zbog korupcije, pohvala za brži rad sudova
BRUXELLES - Borba protiv korupcije u Hrvatskoj nedostatna je i u zakonima i u praksi, posebno na lokalnoj razini, proizlazi iz izvješća Europska komisije o vladavini prava u EU, ali se hrvatskom pravosudnom sustavu priznaje napredak u smanjenju broja zaostalih predmeta.
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
OŠTAR PAD
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
ZAGREB - Promet u industriji u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju i nešto blažeg u lipnju, u srpnju ponovo snažnije pao, za 10,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE