GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundestag prihvatio paket mjera vrijedan 750 milijardi eura

Bundestag prihvatio paket mjera vrijedan 750 milijardi eura
PAKET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2020 / 17:49
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački Bundestag u srijedu je prihvatio paket vladinih mjera za pomoć gospodarstvu zbog šteta nastalih pandemijom koronavirusa vrijedan 750 milijardi eura.

Za paket mjera pomoći su glasali predstavnici svih parlamentarnih stranaka s izuzetkom zastupnika Alternative za Njemačku (AfD) čiji članovi su se suzdržali od glasanja.

Zastupnici su i tzv. kancelarskom većinom izglasali i privremeno ukidanje tzv. kočnice za zaduživanje koja je uvrštena u Ustav nakon svjetske financijske krize 2008.

Ignoriranje blokade novog zaduživanja je moguće u slučaju prirodnih nepogoda ili izvanrednih situacija. Kancelarska većina se odnosi na većinu svih a ne samo prisutnih zastupnika u Bundestagu.

To omogućava rebalans proračuna za tekuću godinu i novo zaduženje u visini od 156 milijardi eura.

Dodatno je njemačka vlada na raspolaganje stavila još 600 milijardi eura u obliku kreditnih jamstava i sredstva za eventualnu nacionalizaciju tvrtki koje su zbog pandemije koronavirusa zapale u financijske poteškoće.

Mjere, osim pomoći poduzećima u obliku kreditnih jamstava predviđaju i direktnu financijsku pomoć malim i samostalnim poduzetnicima kao i dodatnu financijsku podršku zdravstvu.

U paket mjera spada i zaštita podstanara koji zbog financijskih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa nisu u stanju plaćati stanarinu.

Zastupnici su izglasali i mjeru po kojoj menadžerima kompanija koje budu koristile fondove iz paketa mjera vezenih uz korona krizu neće biti moguće isplaćivanje bonusa na kraju godine.

"Mi se ovdje borimo za očuvanje radnih mjesta u Njemačkoj. Znači ovdje se radi o normalnim zaposlenima a ne o šefovima tvrtki", rekao je glasnogovornik Socijaldemokratske stranke Njemačke za proračunska pitanja.

U hitnom parlamentarnom postupku paket bi u petak trebao odobriti i dom saveznih zemalja Bundesrat.

Tagovi: Bundestag, njemačka ekonomija, Angela Merkel,
PROČITAJ I OVO
Kraj globalizacije, muke po logističarima
NOVA ERA
Kraj globalizacije, muke po logističarima
BERLIN - U mnogim lukama je zbog koronavirusa angažiran samo dio osoblja, a novi propisi otežavaju logistiku.
Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu
ANALIZA
Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu
ZAGREB - Potpora za očuvanje radnih mjesta za ožujak je zatražena za gotovo 485 tisuća radnika, što je 38 posto svih zaposlenih u gospodarstvu, a poslovni subjekti koji su primili potpore čine 38 posto poslovnih prihoda svih subjekata koji su predali godišnja financijska izvješća, podaci su iz Fininfo analize.
Sto evra od danas leže na račune
POMOĆ
Sto evra od danas leže na račune
BEOGRAD - Isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počinje danas.
Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a
ZADUŽIVANJE
Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a
ZAGREB - U održavanju likvidnosti državnom bi proračunu u srpnju i kolovozu, kad će i dalje, osim za financiranje javnih troškova, trebati novac i za pomoć privatnom sektoru, vlada računa i na oko dvije milijarde kuna zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).
Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna
PERSPEKTIVE
Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna
PEKING – Na panel raspravi tijekom trajanja sjednice Nacionalnog kongresa, predsjednik Xi Jinping je naglasio dugoročnu perspektivu kineskog ekonomskog razvitka, te potrebu za ekonomskom stabilizacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE