GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Njemačka izašla iz tehničke recesije u drugom kvartalu

Bundesbank: Njemačka izašla iz tehničke recesije u drugom kvartalu
BLAGI OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2023 / 22:42
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo ovog je proljeća postiglo krhak rast, nakon tehničke recesije u dva zimska kvartala, procjenjuje Bundesbank u novom mjesečnom izvješću.

"Čini se da se osobna potrošnja stabilizirala", navodi njemačka središnja banka u izvješću objavljenom u ponedjeljak. Tome je dodatno pridonijelo dobro stanje na tržištu rada, snažan rast plaća i činjenica da tempo poskupljenja nije ubrzan.

Od toga je u tromjesečju travanj-lipanj posebno profitirao uslužni sektor.

U zimskom polugodištu gospodarstvo je zapalo u recesiju, odnosno zabilježilo je dva uzastopna tromjesečja s padom bruto domaćeg proizvoda. Ključni čimbenik recesije bila je snažna inflacija, koja je prigušila potrošnju kućanstava i opteretila gospodarstvo.

Osim toga, njemačka izvozno orijentirana industrija suočila se s padom potražnje iz inozemstva.

Istraživanja ukazuju na tmurno raspoloženje u gospodarstvu i pesimizam u očekivanjima, pa Bundesbank upozorava da bi se gospodarstvo u drugoj polovici godine moglo sporije oporavljati nego što se procjenjivalo.

U lipanjskom izvješću središnja je banka zapravo predvidjela "težak", krhki rast u drugoj polovici godine, nedovoljno da gurne gospodarstvo u plus do kraja godine. Stoga će njemačko gospodarstvo kraj 2023. godine dočekati s recesijom od 0,3 posto, ali će u posljednje dvije godine biti u plusu.

Bundesbank kao pozitivno izdvaja daljnje ublažavanje uskih grla u globalnoj trgovini i daljnje popunjavanje knjiga narudžbi za njemačku industriju i građevinarstvo.

Istodobno, ove podružnice u zadnje vrijeme ne uspijevaju privući nove narudžbe i moraju se oslanjati na nerealizirane.

"Industrija je usporila zbog pada potražnje iz inozemstva", a rastuće kamatne stope ohladile su ulaganja u građevinarstvo, navodi Bundesbank.

Tagovi: Bundesbank, Njemačla, recesija
PROČITAJ I OVO
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE