GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Njemačka ekonomija na rubu recesije

Bundesbank: Njemačka ekonomija na rubu recesije
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 09:01
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo posrće pod teretom viših cijena energenata, stalne inflacije i opće neizvjesnosti. Gospodarstvo je na rubu recesije, prema izvješću Bundesbanke u listopadu. Ipak, postoje neki ohrabrujući znakovi.

Gospodarstvo je moglo stagnirati u trećem tromjesečju godine, prema središnjoj banci u izvješću objavljenom u petak, ali su izgledi uoči "upravo započetog zimskog semestra tmurni".

"Negativni pritisci će dobiti zamah" i bruto domaći proizvod u sljedeća dva kvartala "mogao bi značajno potonuti".

Njemačka središnja banka i dalje očekuje rast domaćeg gospodarstva u 2022. godini, ali samo zbog dva dobra kvartala iz prve polovice godine.

Prema općem mišljenju ekonomista, nadolazeća recesija bit će dublja u Njemačkoj nego u većini europskih zemalja, ali ipak neće biti blizu pada od četiri posto u prvoj godini pandemijske krize.

Istovremeno, potražnja za radnom snagom i dalje je snažna na cijeloj fronti njemačkog gospodarstva, a Bundesbank zasad ne očekuje značajno pogoršanje na tržištu rada.

Najveći problem gospodarstva i stanovništva i dalje je opskrba energijom.

"Racioniranje plina trenutačno se ne čini vrlo vjerojatnim... ali skuplja energija mogla bi imati sličan učinak, posebno u industriji, možda ograničavajući proizvodnju", rekla je Bundesbanka.

Osim toga, "pad kupovne moći i ograničenje potrošnje kućanstava mogu dodatno prigušiti osobnu potrošnju i uslužne aktivnosti povezane s potrošnjom."

U banci ne očekuju brzo popuštanje inflacije, koja bi "u idućim mjesecima mogla ostati dvoznamenkasta, čak i uz stupanje na snagu određenih mjera olakšica, poput snižavanja stope poreza na dodanu vrijednost na račune za grijanje i plin od listopada ."

Godišnja stopa inflacije u rujnu je prvi put nakon sedam desetljeća dosegnula 10 posto.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE