GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto devizne rezerve na kraju juna 14 milijardi evra

Bruto devizne rezerve na kraju juna 14 milijardi evra
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 14 milijardi evra, a neto 11,8 milijardi evra, saopštila je centralna banka.


Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana, u odnosu na kraj juna prošle godine, povećane za 1,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 147 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 11,8 milijardi evra.

Na kraju juna bruto devizne rezerve su bile niže za 388,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, sprovedenih radi ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija -273,0 miliona evra) i neto razduženja Republike Srbije po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 127,4 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom juna po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima - ukupno 51,5 miliona evra, bili su više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima - ukupno 19,7 miliona evra i u potpunosti amortizuju negativan neto tržišni efekat - 19,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 582,8 miliona evra i bio je za 132,0 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvoj polovini ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.436,2 miliona evra. U junu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

Blagovremenim i adekvatnim reagovanjem na deviznom tržištu NBS je uspešno održala stabilnost na domaćem deviznom tržištu.

Kao rezultat toga, povratilo se i poverenje međunarodnih investitora, pa je potreba za reagovanjem tokom juna bila značajno niža nego u aprilu i maju.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu neto prodala 155 miliona evra. Posmatrano od početka godine NBS je neto prodala 1.030 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Tagovi: devizne rezerve Srbije, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
PLANOVI
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
ZAGREB - Vlada najavljuje da kreću na posao - smanjit će porez na dohodak sa 36 na 30 i sa 24 na 20 posto.
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera
OPORAVAK
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja ponovo je snažno porasla u lipnju, koji je označio početak oporavka i u Hrvatskoj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Velika Britanija potonula u recesiju
RECESIJA
Velika Britanija potonula u recesiju
LONDON - Velika Britanija je nakon jedanaest godina potonula u recesiju.
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE