GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj zahtjeva za naknadom za nezaposlene u SAD-u na najnižoj razini od 1969.

Broj zahtjeva za naknadom za nezaposlene u SAD-u na najnižoj razini od 1969.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za naknadom za nezaposlene u prošlom je tjednu pao na najnižu razinu u više od 52 godine, pokazali su u četvrtak podaci ministarstva rada.

U tjednu do 4. prosinca zahtjev za državnom naknadom za nezaposlene podnijelo je 184 tisuća građana, što je pad za 43 tisuće u odnosu na tjedan ranije, pokazuju sezonski prilagođeni podaci ministarstva rada.

Takav pad njihova broja, na najnižu razinu od rujna 1969. godine, vjerojatno je ipak prenapuhan zbog teškoća u prilagodbi podataka za sezonske fluktuacije.

Iako broj zahtjeva obično raste u hladnijem dijelu godine, ekonomisti kažu da je malo vjerojatno da će se takav sezonski obrazac održati u razdoblju akutnog manjka radnika na američkom tržištu rada.

Krajem listopada u SAD-u je bilo 11 milijuna nepopunjenih radnih mjesta pa poslodavci nisu skloni otpuštanjima.

"Oscilacije povezane sa sezonskim obrascima otežat će idućih tjedana tumačenje podataka o zahtjevima za naknadom za nezaposlene", izjavila je Veronica Clark, ekonomistica u Citigroupu u New Yorku.

Podaci su ipak u skladu s drugim pokazateljima, poput onih o potrošnji građana, aktivnostima u prerađivačkoj industriji i uslužnim djelatnostima, koji signaliziraju opetovani zamah gospodarstva u četvrtom kvartalu, nakon usporavanja u razdoblju od srpnja do rujna.

Širenje omikron varijante virusa moglo bi ipak naškoditi gospodarstvu. Premda se o njegovom utjecaju malo zna, može se očekivati slabije zapošljavanje i potražnja za uslugama, ako je suditi po iskustvu s delta varijantom zbog koje je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo najslabije u više od godinu dana.

Vlada je krajem prošlog tjedna objavila da se stopa nezaposlenosti u studenome spustila na 4,2 posto, najnižu razinu u 21 godinu, dok je broj zaposlenih porastao za samo 210 tisuća, najslabije od prosinca pandemijske 2020. godine, podsjeća Reuters.

Početkom travnja 2020. godine, u punom jeku pandemije koronavirusa kada je gospodarstvo gotovo u potpunosti bilo zaustavljeno, broj tjednih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost dosegnuo je rekordnih 6,149 milijuna.

Tagovi: naknada za nezaposlene u SAD-u, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE