GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska središnja banka kritizira vladu

Britanska središnja banka kritizira vladu
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 16:44
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Prijedlog britanske vlade o vetu na regulativu financijskog sektora digao je na noge središnju banku koja upozorava da krši neovisnost regulatora.

Britanska vlada obećala je značajno ublažiti regulativu kako bi ojačala konkurentnost financijskog sektora nakon Brexita i gubitka povlaštenog pristupa tržištima Europske unije.

Ublažena regulativa trebala bi, između ostalog, osloboditi milijarde funti iz kapitalnih rezervi osiguravatelja za ulaganja u gospodarski rast i ima njihovu podršku.

Vladin plan uključuje pravo veta na regulativu koju sastavljaju neovisni regulatori, uključujući središnju banku. Veto je sastavni dio paketa novih ovlasti koje vlada predlaže, a regulatori bi morali uzimati u obzir pri pisanju novih propisa.

Dužnosnik ministarstva financija Andrew Griffith rekao je da bi se pravo veta koristilo štedljivo i da bi regulatori i dalje bili neovisni u svakodnevnom radu.

Središnja banka upozorila je pak da propise ne bi trebalo previše ublažavati u kontekstu poziva osiguravatelja ministarstvu da preskoči središnju banku. Viceguverneri Jon Cunliffe i Sam Woods kritizirali su prijedlog ministarstva, tvrdeći da krši neovisnost regulatora.

Guverner Andrew Bailey ustvrdio je u srijedu u parlamentu da je na kocki konkurentnost financijskog sektora.

"Konkurentnost počiva na učinkovitom pravnom i regulatornom sustavu... Ne smijemo to ugrožavati", rekao je Bailey pred Odborom za financije britanskog parlamenta.

Prijedlog bi mogao zakomplicirati pokušaje Britanije da vrati ugled narušen previranjima na financijskim tržištima koja je izazvao ekonomski program bivše premijerke Liz Truss, izjavio je guverner.

"Nanijeli smo štetu vlastitom ugledu u svijetu zbog onoga što se dogodilo. Trebat će nam više vremena da obnovimo ugled nego da korigiramo krivulju prinosa na državne obveznice... stoga moramo biti oprezni", rekao je Bailey.

Prinosi na državne obveznice naglo su porasli nakon što je bivša britanska premijerka najavila smanjenje poreza, ali ne i plan financiranja te mjere.


Ministarstvo financija i središnja banka sada rade na dogovoru, koji bi mogao biti priložen izvješću o fiskalnoj politici ministra financija Jeremyja Hunta.

Vlada je nakon kritika rekla da će odgoditi prijedlog novih ovlasti, potaknuvši nagađanja da bi ga mogla razvodniti ili od njega odustati.

Tagovi: Bank of England, Velika Britanija, Andrew Bailey, britanska ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE