GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH diže kvotu za strane radnike na 6.000

BiH diže kvotu za strane radnike na 6.000
KVOTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine planira odobriti zapošljavanje 6.037 stranaca u narednoj godini, što je značajan porast u odnosu na trenutnu kvotu od 3.995,izvijestio je Raport.

Odlukom će se produžiti 2.450 već izdatih radnih dozvola, s 1.950 za Federaciju Bosne i Hercegovine, 400 za entitet Republiku Srpsku i 100 za Brčko Distrikt BiH. Također, predviđa se izdavanje 3.623 novih dozvola.

Najveći broj dozvola, njih 1.550, planiran je u sektoru građevinarstva, obuhvatajući zanimanja poput građevinskih inžinjera, tehnika, tesara, zidara i drugih. Slijedi sektor prerađivačke industrije s 762 dozvole, uključujući zanimanja kao što su tehnolog kontrolor kvaliteta, elektrotehničari, krojači i drugi.

U uslužnim djelatnostima, predviđeno je izdavanje 349 dozvola, obuhvatajući poslove poput hotelskog menadžera, konobara i kuhara. Također, 158 dozvola planirano je za sektor proizvodnje električne energije, s fokusom na solarnim elektranama.
Ostale oblasti koje su obuhvaćene odlukom uključuju komunikacije i informacije (113 dozvola), druge uslužne djelatnosti (152 dozvole), umjetnost (10 dozvola) te domaćinstvo (5 dozvola).

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine saopćio je da nije saglasan sa Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca koji je kreiran na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH. Stoga su federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića pozvali da obustavi postupak izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca jer ide u potpuno suprotnom smjeru od onoga što aktuelna vlast javno zagovara.

– Kao sindikat nismo niti ćemo ikada biti protiv slobodnog kretanja radnika, ali je apsurd da u trenutku kada imamo više od četvrtine miliona nezaposlenih osoba poslodavci žele zapošljavati strance umjesto domaćih radnika/ca, saopćeno je.

Tagovi: strani radnici, kvote, radnici
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE