GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura

BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura
MMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2021 / 12:03
Autor: SEEbiz / H

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrit će Bosni i Hercegovini zajam u iznosu od 150 milijuna eura iako su zbog političkih blokada u toj zemlji propali pregovori o znatno ambicioznijem programu financijske potpore koji bi se realizirao uz uvjet provedbe reformi.

Voditelj ureda MMF-a u Sarajevu Andrew Jewell potvrdio je za banjolučke "Nezavisne novine" od četvrtka kako će BiH dobiti zajam uz simboličnu kamatnu stopu od 0,5 posto, a pojasnio je kako je zapravo riječ o dijelu paketa pomoći za prevladavanje krize prouzročene pandemijom koju je ova novčarska organizacija planirala realizirati u većem broju država.

MMF bi zapravo svoje zajmove odobrio kroz SDR vrijednosnice (Special Drawing Rights), što je mehanizam kojega se koristi od 1969. godine kako bi pomogao zemljama-članicama, posebice u kriznim situacijama. Do sada su one izdane u protuvrijednosti od približno 293 milijarde američkih dolara.

Jewell je kazao kako su u tijeku pripreme za izdavanje SDR vrijednosnica i BiH te kako će se to realizirati do kraja godine.

"To će pomoći zemljama članicama da dođu do sredstava koje mogu potrošiti na cjepiva i potporu gospodarskom oporavku", kazao je Jewell.

Ranje je planirano da BiH i MMF zaključe novi aranžman vrijedan 750 miljuna eura koji bi bio dugoročna potpora proračunima entiteta, ali i cjelokupnom gospodarskom sektoru, no pregovori su blokirani početkom godine jer su vlasti Republike Srpske odbile prihvatiti obvezu provedbe reformi koje MMF smatra nužnim.

Vlastima tog entiteta najveći je problem to što je MMF tražio da se u BiH na državnoj razini uvede jedinstveni registar svih privatnih računa. U RS-u smatraju kako država nema pravo uvida u bankovne račune građana odnosno da je to isključiva ovlast entiteta.

Jewell je ranije izjavio kako mu ovo protivljene iz RS nije jasno jer je riječ o koraku koji ima isključivi cilj spriječiti pranje novca, a takva regulativa odavno vrijedi u državama-članicama Europske unije.

Nakon što su odbili suradnju s MMF-om, vlasti u RS su, pritisnute proračunskim deficitom, odlučile ponuditi na prodaju vladine vrijednosnice na Londonskoj burzi. U optjecaj su pustili obveznice vrijedne 300 milijuna eura i prodali su ih u travnju, no uz kamatnu stopu od 4,75 posto. Zajam kojega je nudio MMF imao je kamatnu stopu ispod jedan posto. Financijski su stručnjaci upozorili kako će samo zbog ovolike razlike u kamatama entitetski proračun u razdoblju od pet godina biti u gubitku od najmanje 75 milijuna eura.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Bosna i Hercegovina, Vjekoslav Bevanda
PROČITAJ I OVO
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
UVJERAVANJA
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je pred Odborom za financije Zastupničkog doma američkog Kongresa da SAD-u ne prijeti hiperinflacija i da su povišene inflacijske stope privremene, te da se gospodarstvo dobro oporavlja od utjecaja pandemije.
Weidmann očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.
OČEKIVANJA
Weidmann očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.
BERLIN - Krizna kupovina obveznica u eurozoni trebala bi uskoro završiti, izjavio je guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann, procijenivši da bi se monetarna politika Europske središnje banke (ECB) trebala normalizirati u 2022. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE