GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden potpisao zakon o infrastrukturi vrijedan 1.000 milijarda dolara

Biden potpisao zakon o infrastrukturi vrijedan 1.000 milijarda dolara
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 07:39
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Uz stotine uzvanika i more zastava Joe Biden je u ponedjeljak u vrtu Bijele kuće potpisao golem infrastrukturni paket, što je rijetka pobjeda nepopularnog predsjednika.

"Moja je poruka Amerikancima: Amerika će ići naprijed i vaš će se život promijeniti nabolje", rekao je predsjednik vidno raspoložen.

Ispred njega su bili parlamentarni zastupnici, članovi njegove vlade i sindikalisti.

Joe Biden, sučeljen s lošim gospodarskim pokazateljima i s katastrofalnim anketama, htio je da ova svečanost održana uz veliku pompu bude odraz njegove vizije Amerike, zemlje "mogućnosti", koja je kadra postići konsenzus.

Na temelju ovog zakona koji je prije desetak dana teškom mukom prihvaćen u Zastupničkom domu, izdvaja se 1.200 milijarda dolara za obnovu i za izgradnju mostova, cesta, punionica za električne automobile i vodovod.

Zakon ujedno treba omogućiti razvoj javnog prijevoza i brzog interneta.

On će, ocjenjuje Joe Biden, dovesti Ameriku u položaj da "pobijedi u utrci" s Kinom - američki predsjednik i njegov kineski kolega Xi Jinping održat će u ponedjeljak tijekom večeri (po washingtonskom vremenu) virtualni sastanak.

Tekst je pridobio i glasove republikanske oporbe, na veliku žalost Donalda Trumpa koji je također htio pokrenuti velik infrastrukturni program, ali u tome nije uspio.

Bivši predsjednik i milijarder kritizirao je 13 republikanskih zastupnika koji su glasovali za zakon u Zastupničkom domu.

Njegov vjerni pristaša Marjorie Taylor Green nazvala ih je čak "izdajnicima" i pustila u optjecaj brojeve telefona njihovih ureda.

Zapravo je malo oporbenih čelnika bilo u ponedjeljak na travnjaku Bijele kuće, unatoč opetovanom isticanju Joea Bidena da su zakon poduprli zastupnici obiju stranaka, u zemlji gdje su stranačke podjele dosegle vrhunac.

Premda su Bidenovi projekti popularni među Amerikancima, potpora javnosti mu neprekidno pada nakon ljetošnjeg kaotičnog povlačenja iz Afganistana.

Po posljednjim anketama Washington Posta i mreže ABC-a objavljenim u nedjelju, potpora javnosti američkom predsjedniku je 41 posto.

Samo 39 posto Amerikanaca odobrava njegovu gospodarsku politiku a 70 posto ih drži da je gospodarska situacija u Sjedinjenim Državama loša.

Rast cijena otežava još jedan veliki projekt američkog predsjednika o kojem nije postignuta tolika suglasnost kao o infrastrukturnom planu: 1.750 milijarda dolara za socijalna izdvajanja i pomoć energetskoj tranziciji o kojemu će ovog tjedna raspravljati Zastupnički dom, a onda će glasovati Senat.

Tu ne može računati na potporu republikanaca, među kojima neki upozoravaju na uvođenje "socijalizma", što je najveći bauk u američkom shvaćanju politike.

Potpisivanje zakona o infrastrukturi u ponedjeljak nije toliko završnica, koliko početak velike komunikacijske ofenzive Bijele kuće.

Joe Biden će ovog tjedna posjetiti državu New Hampshire (u utorak) i velik industrijski grad Detroit (u srijedu) gdje će promicati svoj infrastrukturni paket.

Tagovi: Bidenov infrastrukturni paket, Donald Trump, Joe Biden, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE