GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bečki institut: Rast na Zapadnom Balkanu ove godine u prosjeku 2,1%

Bečki institut: Rast na Zapadnom Balkanu ove godine u prosjeku 2,1%
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 19:37
Autor: SEEbiz / BETA
BEČ - Unatoč dosadašnjem otporu izazovima koje nosi rat u Ukrajini, gospodarstva zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe sve su više pod pritiskom, dok su izgledi za gospodarski rast u jugoistočnoj Europi nešto bolji, navodi jesenska prognoza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WiiW).

"Recesija u Njemačkoj, pogoršanje međunarodnog okruženja, kontinuirano visoka inflacija, stroža monetarna politika i nedovoljne mjere fiskalne politike opterećuju gospodarski rast", rekao je ekonomist WiiW-a i glavni autor jesenske prognoze Branimir Jovanović.

Za sve 23 zemlje te šire europske regije gospodarski rast u 2023. bit će 0,6 posto, dakle sličan rastu u zemljama eurozone od 0,5 posto.

Prema toj prognozi, gospodarski rast u šest zemalja zapadnog Balkana bit će nešto bolji 2023. godine i prosječno će iznositi 2,1 posto. Na Zapadnom Balkanu predviđa se rast Crne Gore od 4,5 posto, Albanije od 3,5 posto, a Bosne i Hercegovine od 1,7 posto.

Nešto veći rast regionalnog prosjeka očekuje se u Hrvatskoj i Rumunjskoj, članicama Europske unije - po 2,5 posto.

Te dvije članice EU-a, smatraju analitičari, svoj rast dijelom mogu zahvaliti novcu iz fonda Next Generation EU koji bi trebao sanirati posljedice pandemije korona virusa.

Procjenjuje se da zemlje jugoistočne Europe mogu donijeti pozitivnu dinamiku i austrijskom gospodarstvu.

"Unatoč teškoj situaciji, bliske gospodarske veze Austrije s tim zemljama podupiru njezin gospodarski rast i ublažavaju trenutnu gospodarsku slabost", rekao je Jovanovi.

U Turskoj će prognozirani rast biti 3,2 posto.

U zemljama srednje i istočne Europe EU, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj, gospodarstva su nakon slabog prvog tromjesečja sredinom godine skliznula u negativan gospodarski rast.

S obzirom na moguću recesiju u cijeloj eurozoni, ta bi se negativna dinamika mogla ubrzati, posebice u zemljama Višegradske skupine koje su snažno isprepletene s oslabljenom njemačkom industrijom, kazao je Jovanović.

Prema prognozi WiiW-a, Ukrajina također ove godine može očekivati gospodarski rast od 3,2 posto, a Rusija od 2,3 posto zahvaljujući industriji oružja.

Iako je inflacija u svim zemljama tog dijela Europe već premašila svoj vrhunac, još će neko vrijeme ostati visoka. Glavni pokretač inflacije je rast cijena hrane, što dovodi do sve većih socijalnih problema.

Navodi se i da su dobiti kompanija u regiji na povijesno visokoj razini, ali da po prvi put rastu i njihove zarade. Ako tvrtke na to odgovore novim poskupljenjima, to će samo produljiti inflaciju, navodi se u izvješću.

Tagovi: Bečki institut, Balkan, zapadni balkan
PROČITAJ I OVO
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE