GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine

Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 13:25
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Bank of Japan (BoJ) će zadržati procjenu postupnog oporavka gospodarstva u drugoj polovini godine, bez obzira na štete zbog pandemije, doznaje Reuters iz neimenovanih izvora.

To je povećalo očekivanja da središnja banka neće objaviti monetarna ublažavanja prilikom procjene kamatnih stopa u lipnju. Zadnjih nekoliko mjeseci BoJ i japanska vlada objavili su niz potpornih mjera za kompanije.

No to je u suprotnosti s potezima Europske središnje banke, koja je u četvrtak najavila širenje svog paketa poticaja za gospodarstvo. Optimizam japanske središnje banke temelji se na uvjerenju da je treće najveće svjetsko gospodarstvo dosegnulo dno u travnju ili svibnju, kada su zbog mjera zaštite od koronavirusa Japanci bili zatvoreni u stanovima, a poslovanje je mirovalo, kazala su četiri izvora blisko upoznata sa stajalištima BOJ-a.

"Nema dovoljno čimbenika koji bi prisilili BoJ na promjenu stajališta da će gospodarstvo u drugoj polovini godine izaći iz teškoća kada se pandemija povuče", rekao je jedan od izvora, a potvrdila su ga druga tri.

No mnogi guverneri središnjih banaka upozoravaju na rizike usporavanja tempa oporavka, poput mogućnosti ponovnog izbijanja zaraze, rasta gubitka radnih mjesta, te pada u gospodarstvima u razvoju iznad očekivanoga.

"Tromjesečje travanj-lipanj vjerojatno je bilo dno za japansko gospodarstvo. No rast gospodarstva i oporavak mogu usporiti jače nego što se ranije mislilo”, ustvrdio je drugi izvor.

BOJ je dva mjeseca zaredom ublažavao monetarnu politiku, pridružujući se vladinim naporima za ublažavanje udaraca pandemije gospodarstvu koje je već zašlo u duboku recesiju.

Do sada su se mjere fokusirale na ublažavanje teškoća financiranja poduzeća, poput povećane kupovine korporativnog duga i stvaranja kreditnih sredstava za pomoć malim tvrtkama.

Iako se američki i europski središnji bankari usmjeravaju s kriznog odgovora na korake poticanja rasta, BoJ je ostao oprezan u korištenju alata izravno usmjerenih na poticanje potrošnje te je prebrzo odustao od njih, smatraju izvori.

To znači da bi vjerojatna opcija BoJ-a u sljedećim mjesecima mogla biti tek proširivanje kreditne sposobnosti ili pokretanje novih koraka za ublažavanje stresa na tvrtke, slažu se izvori.

"Nema smisla pokušati stimulirati gospodarstvo u uvjetima vladinih nastojanja obuzdavanja pandemije i još uvijek tražiti od stanovnika ostanak kod kuće što je više moguće", kazao je treći izvor.

Premijer Shinzo Abe najavio je izvanredno stanje u travnju zatraživši od građana ostanak kod kuće i zatvaranje tvrtki, što je oslabilo gospodarstvo, već ionako pogođeno prošlogodišnjim povećanjem poreza na promet i američko-kineskim trgovinskim ratom.

Tagovi: Bank of Japan, japanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch povisila je prognozu rasta ruskog BDP-a za 2021. godinu s 3,3 na 3,7 posto, prenose u srijedu ruski mediji.
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
ULAGANJA
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
LONDON - Kineska ulaganja u Europu gotovo su prepolovljena u 2020. godini, a među najpopularnija odredišta prvi se puta probila i Poljska, pokazalo je u srijedu istraživanje američke istraživačke skupine Rhodium i njemačkog instituta Merics.
Španjolska ekonomija se vraća u život
POVRATAK
Španjolska ekonomija se vraća u život
MADRID - Madrid je već počeo, sad se opet pokreće i gospodarstvo u drugim dijelovima Španjolske. Turizam, gastronomija, priredbe... Novac je potreban jer su i državni dugovi opet golemi.
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
DUG
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
Sve oči uprte u Fed
IŠČEKIVANJE
Sve oči uprte u Fed
NEW YORK - Odavno već financijska tržišta nisu s takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalne rezerve kao ovaj put.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE