GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari režu prognoze rasta kineskog BDP-a

Analitičari režu prognoze rasta kineskog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 06:56
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
NEW YORK - Dio je analitičara posljednjih dana zbog negativnog efekta koronavirusa srezao procjene rasta kineske ekonomije za ovu godinu.

Prošle je godine kineska ekonomija rasla 6,1 posto, dok je 2018. rast iznosio 6,6 posto.

Evo kako izgledaju pojedine prognoze, a što je objavio CNBC.

ANZ: Prognoza zadržana na 5,8%

ANZ zasad zadržava cjelogodišnju prognozu rasta BDP-a na 5,8%, iako se kineski rast u prvom tromjesečju vjerojatno smanjio sa 5,9% na 5,0%.

„Industrijska aktivnost i izvoz će se smanjiti zbog smanjenja broja radnih dana“, rekli su ekonomisti ANZ-a.

"Aktivnost lanca opskrbe bit će prekinuta jer je Wuhan veliko industrijsko središte u središnjoj Kini."

Ekonomisti procjenjuju gubitak od 3,5 radnih dana u prvom kvartalu 2020. godine.

Citi: Sniženje sa 5,8% na 5,5%

Ekonomisti Citigroupa očekuju da će se tijekom cijele godine rast Kine usporiti s njihove prethodne prognoze od 5,8% na 5,5%. Kazali su da će se negativni gospodarski utjecaj vjerojatno fokusirati na prvi kvartal.

"Pažljivo dozirane državne intervencije bit će ključne za ublažavanje ekonomskog šoka i održavanje socijalne stabilnosti", dodali su u napomeni.

Economist Intelligence Unit: Prognoza smanjena s 5,9% na 4,9-5,4%

EIU prognozira da bi širenje koronavirusa moglo smanjiti rast realnog BDP-a u 2020. godini za 0,5 do 1 postotni bod od svoje osnovne prognoze od 5,9% ako se epidemija razvije u onu usporedivu sa SARS-om.

"Vlada će provoditi ograničenja na putovanja i pošiljke, što će uzrokovati poremećaje u poslovnoj aktivnosti", rekao je Imogen Page-Jarrett, analitičar u sektoru istraživanja.

"Ako bude proglašena epidemija, rastući izdaci za zdravstvo za lokalne samouprave ograničit će prostor za potrošnju u drugim područjima", dodala je Page-Jarrett.

Macquarie: Smanjenje s 5,9% na 5,6%

Macquarie je smanjio prognozu rasta kineskog BDP-a u prvom tromjesečju s 5,9% na 4%. Također smanjuju procjenu cjelogodišnjeg rasta BDP-a s 5,9% na 5,6% - pod pretpostavkom da epidemija koronavirusa bude pod nadzorom do drugog tromjesečja ove godine, rekao je Larry Hu, glavni ekonomist za Kinu.

Mizuho: Prognoze snižene s 5,9% na 5,6%

"S obzirom na to da je koronavirus eksponencijalno zarazniji od SARS-a ili MERS-a, devastacija bi mogla biti i puno veća, budući da se putovanja, trgovina i gospodarske aktivnosti suočavaju s većom razinom poremećaja zbog većeg i prenosljivijeg izbijanja", rekao je Vishnu Varathan, voditelj ekonomije i strategije za Aziju.

U prvoj polovici godine, Varathan je rekao da očekuje rast kineskog BDP-a između 4,8% do 5,2% u prvoj polovici godine dok će u drugoj polovici godine porasti s 5,8% na 6,3% zbog povećane potražnje.

Tagovi: kineska ekonomija, kineski BDP, koronavirus, Citigroup, SARS, Economist Intelligence Unit, Mizuho
PROČITAJ I OVO
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
OČEKIVANJA
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
BEOGRAD – Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković iznela je danas na panelu „Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da je dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište i da se naredne godine može očekivati njeno snižavanje.
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
NARUDŽBE
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
BERLIN - Njemačka industrija je u listopadu, nakon dva mjeseca recesije, ponovno zabilježila rast narudžbi, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
BOŽIĆNICA
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
ZAGREB - Božićnicu ove godine očekuje 72 posto zaposlenih i to u prosječnom iznosu od 2.324 kuna, nešto više nego prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja s internetske tražilice Moj posao, objavljeni u ponedjeljak.
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
PROTIVLJENJE
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca nije podržala konačni prijedlog izmjena Zakona o radu jer su nakon dvije godine rada unutar radne skupine socijalnih partnera u zadnjoj fazi, tvrde, ubačene neke izmjene o kojima se uopće nije raspravljalo.
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
SPORAZUM
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE