GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerika je već ušla u recesiju

Amerika je već ušla u recesiju
BDP U REALNOM VREMENU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 07:19
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Mjerilo koje prati ekonomski rast ukazuje na povećanu vjerojatnost da je američka ekonomija već ušla u recesiju.

Većina ekonomista s Wall Streeta ukazivala je na povećanu vjerojatnost negativnog rasta u budućnosti, ali smatraju da se to neće dogoditi barem do 2023. godine.

Međutim, mjera GDPNow Feda iz Atlante, koja prati ekonomske podatke u stvarnom vremenu i kontinuirano se prilagođava, pokazuje pad proizvodnje u drugom tromjesečju za 2,1%. Zajedno s padom od 1,6% u prvom tromjesečju, to bi odgovaralo tehničkoj definiciji recesije.

"GDPNow ima snažnu evidenciju i što se više približavamo objavi od 28. srpnja [početne procjene BDP-a za 2. kvartal] to postaje točnija", napisao je Nicholas Colas, suosnivač DataTrek Researcha.

Praćenje je prilično strmoglavo palo u odnosu na svoju posljednju procjenu rasta od 0,3% od 27. lipnja. Ovotjedni podaci koji pokazuju daljnju slabost potrošačke potrošnje i domaćih ulaganja prilagođenih inflaciji potaknuli su smanjenje koje je razdoblje od travnja do lipnja stavilo u negativno područje.

Jedna velika promjena u tromjesečju je povećanje kamatnih stopa. U nastojanju da obuzda rastuću inflaciju, Fed je povećao svoju referentnu stopu zaduživanja za 1,5 postotnih bodova od ožujka, s daljnjim povećanjem koje će vjerojatno doći do kraja godine, a možda i do 2023.

Dužnosnici Feda izrazili su optimizam da će uspjeti ukrotiti inflaciju bez slanja gospodarstva u recesiju. Međutim, predsjednik Jerome Powell ranije ovog tjedna rekao je da je smanjenje inflacije sada najvažniji zadatak.

Na panel raspravi ranije ovog tjedna koju je predstavila Europska unija, Powell je upitan što bi rekao američkom narodu o tome koliko će vremena trebati monetarnoj politici da se uhvati u koštac s rastućim troškovima života.

Rekao je da će javnosti reći: "U potpunosti razumijemo i cijenimo bol kroz koju ljudi prolaze suočavajući se s višom inflacijom, da imamo alate za rješavanje toga i odlučnost da ih koristimo, te da smo predani i uspjet ćemo u tome smanjiti inflaciju na 2%. Vrlo je vjerojatno da će proces uključiti određenu bol, ali gora bi bol bila neuspjeh rješavanja ove visoke inflacije i dopuštanje da postane ustrajna.”

Hoće li se to pretvoriti u recesiju nije poznato. Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, službeni arbitar recesija i ekspanzija, napominje da dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta nisu nužna da bi se proglasila recesija. Međutim, od Drugog svjetskog rata nikada nije bilo slučaja da su se SAD smanjivale u uzastopnim tromjesečjima, a da nisu bile u recesiji.

Istini za volju, ovaj alat za praćenje može biti nestalan i mijenjati se sa svakim objavljivanjem podataka. Međutim, Colas je primijetio da model GDPNow postaje točniji kako kvartal napreduje.

Tagovi: recesija, američka ekonomija, Jerome Powell, Federalne rezerve, inflacija
PROČITAJ I OVO
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
Prosječna zagrebačka plaća za svibanj 8.863 kune
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća za svibanj 8.863 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE