GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a

Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 20:32
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa pogoršat će dugoročne fiskalne izglede Sjedinjenih Država u idućim desetljećima te bi javni dug 2050. mogao biti gotovo dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je neovisni institut CBO.

Ne budu li izmijenjeni zakoni o porezima i potrošnji, javni dug dosegnut će 195 posto BDP-a do 2050., objavio je u ponedjeljak u dugoročnim prognozama za proračun institut u kojem rade bivši dužnosnici središnje banke, ministarstva financija i Kongresa.

Time bi se približio razinama koje sada bilježe Japan i Grčka, primjećuje Reuters.

Izgledi su se znatno pogoršali u odnosu na prošlogodišnje, prema kojima je javni dug 2049. trebao dosegnuti 144 posto BDP-a, napominje CBO.

Do kraja ove godine javni dug dosegnut će prema CBO-u 98 posto BDP-a, dok je u 2019. iznosio 79 posto. Još 2007., netom prije izbijanja velike financijske krize, bio u visini svega 35 posto BDP-a.

Dug povećavaju viši proračunski manjkovi, povezani sa sporim oporavkom od pandemijske krize, višim troškovima kamata za njihovo financiranje te s očekivanim rastom potrošnje na programe zdravstvene skrbi i socijalne sigurnosti, koje donosi starenje stanovništva.

Deficit bi prema procjenama instituta ove godine trebao dosegnuti 16 posto BDP-a, što bi bila njegova najveća razina od završetka Drugog svjetskog rata 1945. Iako će njegov udio idućih nekoliko godina padati, ponovno će početi naglo rasti prema 2028. godini, upozoravaju.

Za 2050. u CBO-u predviđaju proračunski deficit od 12,6 posto BDP-a budući da će rast prihoda uvelike zaostajati za rastom potrošnje, stoji u izvješću.

Dug će značajno rasti nakon 2030. jer će značajno porasti kamatne stope, objašnjavaju u CBO-u. Tako bi prema njihovoj pretpostavci prosječna realna kamatna stopa na referentne 10-godišnje državne obveznice trebala porasti s 0,9 posto u 2030. na 2,5 posto u 2050.

Dugoročna je fiskalna putanja neodrživa i ugrožava dugoročno povjerenje u dolar, zaključio je direktor CBO-a Philip Swagel.

„Ne postoji prijelomna točka na kojoj fiskalna kriza postaje vjerojatna ili neizbježna, niti postoji prepoznatljiva točka na kojoj troškovi kamata mjereni udjelom u BDP-u postaju neodrživi”, rekao je Swagel u priopćenju.

„No, rast duga znači i veće rizike", istaknuo je.

Tagovi: američki dug, američka zaduženost, američki BDP
PROČITAJ I OVO
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
SKUPŠTINA
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
ZAGREB - Na virtualnoj godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je o daljnjoj podršci Svjetske banke u vezi oporavka i ublažavanja posljedica pandemije, a sa MMF-om o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva financija.
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
CARINE
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
ŽENEVA - Europska unija trebala bi idućeg tjedna dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača zrakoplova Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
MIGRACIJE
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
ŽENEVA - Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana", navodi OECD u izvješću objavljenom u ponedjeljak i ocjenjuje da će međunarodne migracije biti "izrazito male" u 2020.
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
PORUKE
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
FRANKFURT - Europa ne smije odgađati raspodjelu 750 milijardi eura iz fonda za oporavak gospodarstva pogođenog pandemijom, a trebala bi raspravljati i o stvaranju trajnog fiskalnog alata za blok eurozone, izjavila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde za Le Monde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE