GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki BDP u prvom kvartalu porastao 1,6%

Američki BDP u prvom kvartalu porastao 1,6%
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo ubrzalo je u prvom tromjesečju, poduprto državnim mjerama pomoći koje su potaknule osobnu potrošnju i ublažavanjem ograničenja paralelno ubrzanom procjepljivanju građana, pokazale su prve procjene vlade.

Američki BDP porastao je u prvom tromjesečju 1,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti uvećane 1,1 posto, pokazale su prve procjene ministarstva trgovine.

Na godišnjoj razini BDP je u prva tri ovogodišnja mjeseca uvećan skromnih 0,4 posto, nakon 2,4-postotnog pada u posljednjem tromjesečju 2020. godine.

Anualizirana stopa rasta, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju raslo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u prvom kvartalu 6,4 posto.

U četvrtom tromjesečju 2020. iznosila je 4,3 posto.

Rast BDP-a u prva tri ovogodišnja mjeseca odražava pojačanu osobnu potrošnju, potaknutu državnim potporama koje su Amerikanci uglavnom trošili na kupnju automobila i automobilskih dijelova, te na hranu i piće i usluge pripreme hrane i smještaja, izvijestilo je ministarstvo.

Potporu gospodarstvu pružila su i ulaganja u poslovne objekte i stambene nekretnine.

Američko gospodarstvo oporavlja se brže od drugih velikih gospodarstava zahvaljujući paketima državnih poticaja i ubrzanom procjepljivanju građana koje je potaknulo domaću potražnju i omogućilo otvaranje uslužnih tvrtki, poput restorana i barova, tumači Reuters.

Kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa osigurao je u početnoj fazi pandemije gotovo 3.000 milijardi dolara pomoći u prevladavanju koronakrize, podsjeća agencija.

U drugoj polovini prosinca odobreno je dodatnih gotovo 900 milijardi dolara, a kabinet novog predsjednika Joea Bidena nadovezao se u ožujku paketom 'teškim' 1.900 milijardi dolara, koji je uključivao 1.400 dolara jednokratne pomoći za kućanstva.

Središnja banka potvrdila je u srijedu da gospodarske aktivnosti snažno rastu, ali je istaknula da još nije vrijeme za ukidanje programa kupnje imovine jer zaposlenost još nije dosegnula zacrtanu razinu.

Zaposlenost je ključni kriterij za Fed pri kreiranju monetarne politike.

Mnogi ekonomist predviđaju da će se najveće svjetsko gospodarstvo u cijelosti oporaviti od pandemijske recesije tek u drugoj polovini 2023. godine, navodi Reuters. U 2020. godini palo je 3,5 posto.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, koronavirus u SAD-u, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE