GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham predlaže uvođenje neoporezive naknade za rad od kuće

AmCham predlaže uvođenje neoporezive naknade za rad od kuće
RAD OD KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 11:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) i ove je godine objavila preporuke za daljnje porezno rasterećenje, koje uključuju uvođenje neoporezive naknade za rad od kuće, izvijestilo je AmCham u četvrtak.

AmCham se zalaže za uvođenje neoporezive fiksne mjesečne naknade troškova opreme i materijala potrebnog za rad od kuće ili nekog drugog izdvojenog mjesta rada koje se smatra privatnim prostorom radnika.

Izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić kaže da je neoporeziva naknada troškova za rad od kuće prepoznata u nizu susjednih zakonodavstva. U Sloveniji mjesečni neoporezivi dodatak za rad od kuće iznosi pet posto plaće, ali ne više od pet posto prosječne slovenske plaće.

Kad bi se uveo slovenski model određivanja mjesečne neoporezive naknade troškova opreme i materijala za rad od kuće, u Hrvatskoj bi iznosio 330 kuna mjesečno , izračunato na prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj koja je 2020. godini iznosila je 9.181 kn bruto ili oko 6.555 kn neto, kažu u AmChamu.

AmCham napominje i da su, kao posljedica porezne reforme i povoljnijeg oporezivanja opcijskog nagrađivanja zaposlenika, mnoge kompanije krenule u implementaciju opcijskog nagrađivanja svojih zaposlenika dodjelom ili kupnjom udjela kako bi bili konkurentniji na europskom tržištu te kako bi zadržale svoje zaposlenike.

"Sve je veći interes društava s ograničenom odgovornošću da i svojim zaposlenicima omoguće povoljniji tretman sudjelovanja u kapitalu društva. Kako bi se u potpunosti ostvario povoljan porezni tretman za sve kompanije na jednaki način, pa tako i za društva koja su po svojoj strukturi d.o.o., potrebno je izmijeniti propise kako bi se nedvosmisleno i za njih osigurao povoljniji porezni tretman dodjele udjela i potaknula implementacija dioničkih planova i u tim društvima“, rekla je Doko Jelušić.

Stoga AmCham predlaže izmjenu Zakona o porezu na dohodak u kojoj će se jasno propisati da se dohotkom od kapitala, osim dodjele ili kupnje vlastitih dionica smatraju i dodjela i stjecanje udjela u društvu.

Tagovi: AmCham, rad od kuće, rad na daljinu, Andrea Doko Jelušić
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE