GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aktivnosti u industriji eurozone potonule u ožujku zbog koronavirusa

Aktivnosti u industriji eurozone potonule u ožujku zbog koronavirusa
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 14:39
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone snažno su pale u ožujku, odražavajući urušavanje proizvodnje zbog pandemije koronavirusa koja je prekinula globalne lance opskrbe, izvijestila je u srijedu londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) IHS Markita pao je u ožujku za 4,7 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 44,5 bodova, čime je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu podataka neznatno snizila početnu procjenu njegove vrijednosti.

Novi je podatak najslabiji od sredine 2012. godine kada je u eurozoni bjesnila kriza. Također je znatno ispod 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti.

Vlade su na cijelom području eurozone zatvorile tvornice, trgovine i škole, što je razorilo potražnju za dobrima jer zabrinuti potrošači smanjuju potrošnju i zatvaraju se u svoje domove.

"Čak ni potonuće PMI-ja na najnižu razinu u sedam i pol godina ne odražava u potpunosti razmjere pada u industriji jer njegova vrijednost uključuje i pokazatelj kašnjenja u lancima nabave, koji je bio pozitivan", upozorio je glavni ekonomist IHS Markita Chris Williamson.

"Kašnjenje opskrbe obično se tumači kao znak rastuće potražnje, ali trenutno su gotovo rekordna kašnjenja naznaka prekida lanaca opskrbe u cijelom svijetu", objasnio je Williamson.

Urušavanje potražnje očituje se u padu indeksa novih narudžbi na najnižu razinu u 11 godina. Pad je pak najveći u 23-godišnjoj povijesti Markita.

Potonuo je i pokazatelj očekivanja proizvodnje u predstojećem razdoblju, što se očituje i u valu otkaza.

"Zatvaranja kompanija, ograničenje kretanja i rastuća nezaposlenost vjerojatno će imati do sada neviđeni utjecaj na potrošnju u cijelom svijetu i razoriti potražnju za širokim spektrom proizvoda", procjenjuje Williamson.

"Izuzetak će biti proizvodnja hrane i farmaceutskih proizvoda, ali u drugim bi područjima veliki dio proizvodnje mogao zabilježiti pad kakvog do sada nismo vidjeli", dodao je glavni ekonomist Markita.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE