GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zemun: Grupa profesora gimnazije protiv obuke koju je najavio MUP

Zemun: Grupa profesora gimnazije protiv obuke koju je najavio MUP
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2023 / 11:43
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Grupa profesora Zemunske gimnazije u pismu javnosti odbila je pohađanje obuke koju je MUP najavio u saopštenju, a tiče se zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja, koja bi obuhvatila "mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju sličan problem".

„U vezi sa citiranom izjavom protestujemo i pitamo se o kakvom posebnom planu i programu je reč, a da pre toga, prema našim saznanjima, zaposleni u prosveti nisu bili deo radne grupe ili tela koje je donelo ovakav plan. Pritom se pitamo zašto 2.500 policijskih službenika, angažovanih da obezbeđuju sve škole u Srbiji, na šta se u saopštenju skreće pažnja, ne završi planiranu obuku, a u cilju brzog reagovanja od strane lica koja su već kompetentna u oblasti bezbednosti i zaštite dece“, navodi se u pismu.

Ističe se da je „zastrašujuća ideja da se za tako odgovornu i zahtevnu proceduru obučimo na nekakvom seminaru. U tom smislu odbijamo pohađanje ovakve obuke jer smo se školovali i usavršavali u oblastima koje smo sami izabrali, za koje nas je angažovala država, za koje nas plaćaju građani ove države čiju decu obrazujemo, vaspitavamo i za čiju bezbednost smo mesecima zabrinuti“.

„Ministarstvo prosvete, koje treba da brine o potrebama svih aktera obrazovanja, već duži period svojim odlukama onemogućava normalan rad škola, stavljajući nam u zadatak primenu smernica, namećući dodatne administrativne zadatke, ignorišući naše realne probleme i potrebe u nastavi, omalovažava značaj naše profesije koja je početna tačka svih profesija, pa tako i svih onih koji su zaposleni u ministarstvima. Povrh svega navedenog, o planu koji se odnosi na obučavanje zaposlenih u školama, nismo zvanično obavešteni od Ministarstva prosvete, već su nas zabrinuti građani, roditelji učenika, obavestili o postojanju saopštenja koje se od juče nalazi na zvaničnom sajtu MUP-a“, navodi se.

Profesori dodaju da pismom apeluju na javnost da naši resursi „često nisu po meri naših snaga“, citirajući pisca Ivu Andrića.

„Odgovornost koja nam se nameće i ovim posebnim planom nije niti u skladu sa Zakonom, niti u najboljem interesu učenika i zaposlenih u školama“, ocenjuju potpisnici pisma.

Tagovi: zEMUN, MUP SRBIJE
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE