GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto se Hrvati ne cijepe?

Zašto se Hrvati ne cijepe?
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2021 / 10:26
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Oklijevanju ili odbijanju cjepiva najskloniji su građani koji smatraju da je opasnost od covida-19 mala, pokazala je studija koja je prihvaćena za objavu u časopisu Croatian Medical Journal, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Autori studije pod nazivom "Odrednice i razlozi neodlučnosti oko cjepiva protiv covida-19 u Hrvatskoj" su sociolozi Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Adrijana Šuljok i Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja, a nastala je kao dio projekta Hrvatske zaklade za znanost "Otpornost hrvatskog društva uslijed COVID-19 pandemije".

Cilj istraživanja bio je utvrditi tko se odbija cijepiti i zašto se ne želi cijepiti, a istraživanje je provedeno na 765 ispitanika.

Pokazalo se da više od trećine ispitanika oklijeva ili se definitivno odbija cijepiti protiv covida-19. Najčešće kao razloge navode strah od toga je li to cjepivo dovoljno sigurno, ali i učinkovito. Osim toga, kao razlozi navode se preferiranje prirodnog imuniteta, odnosno prebolijevanje bolesti nad cijepljenjem, no dio tih ispitanika, koji oklijevaju ili sumnjaju, iskazuje i nepovjerenje u cjepiva općenito.

Studija je pokazala kako su oklijevanju ili odbijanju cjepiva skloniji mladi ispitanici, žene, ispitanici s nižim stupnjem obrazovanja i ispitanici iz manjih naselja, a slične nalaze pokazale su i inozemne studije.

"To su skupine prema kojima bi se trebala usmjeriti kampanja, uzimajući u obzir razloge njihova oklijevanja, tj. odbijanja cijepljenja, ali i razinu (ne)povjerenja koju iskazuju u određene institucije kao potencijalne komunikacijske kanale. Svakako treba imati na umu da se na dio tih građana ne može utjecati, odnosno manje je vjerojatno da će promijeniti mišljenje. Naša studija pokazala je i da su ispitanici koji iskazuju nepovjerenje u znanost skloniji oklijevanju/odbijanju cjepiva", naglasila je Šuljok.

Ona smatra da termin antivakseri za sve one koji se oklijevaju ili odbijaju cijepiti protiv covida-19 nije prikladan, jer dio njih ne iskazuje sumnju u cjepiva općenito.

"Etiketiranjem svih, pa tako i onih koji se, primjerice, primarno boje ovog cjepiva jer je novo, razvijeno ubrzanom procedurom, kao antivaksera zapravo ih guramo prema toj skupini 'pravih' antivaksera i teoretičara zavjere, što može imati negativne posljedice kroz porast otpora prema 'redovitim' cjepivima", ističe Šuljok.

Ustvrdila je kako javno-zdravstvena kampanja dijelu građana nije uspjela prenijeti poruku o opasnosti virusa, čemu su pridonijeli i disonantni tonovi koji su dolazili iz Vladina znanstvenog savjeta, kao i dominantan javni narativ da teško obolijevaju uglavnom starije i teško bolesne osobe.

"Također, podbacili smo u pokušaju da potaknemo građane na cijepljenje, pozivajući se primarno na solidarnost sloganom 'cijepi se, misli na druge', pri čemu nismo uzeli u obzir da građani imaju različite društvene vrijednosti, pa tako i one individualističke te da spremnost solidariziranja s vremenom jenjava zbog pandemijskog zamora", rekla je Šuljok za Jutarnji list.

Tagovi: cijepljenje na Velesajmu, antivakseri, Dragan Bagić, nepovjerenje u cjepivo, Krunoslav Capak, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Ujedinjeni Arapski Emirati krenuli s izvozom nafte u Europu
NAFTA
Ujedinjeni Arapski Emirati krenuli s izvozom nafte u Europu
ABU DHABI - Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su sa izvozom nafte u Evropu nakon što su 2020. godine usljed pandemije koronavirusa obustavile opskrbu ovog tržišta.
Sarajevo: Evakuirane osnovne škole zbog prijetnji bombom
EVAKUACIJA
Sarajevo: Evakuirane osnovne škole zbog prijetnji bombom
SARAJEVO - Stotine učenika iz više osnovnih škola u Sarajevu u srijedu je evakuirano nakon što su stigle anonimne dojave o bombama koje su tamo postavljene, potvrdila je lokalna polciija.
Zelenskij: Stanje u Donbasu izrazito teško, Rusi žele sve uništiti
AGONIJA
Zelenskij: Stanje u Donbasu izrazito teško, Rusi žele sve uništiti
KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kasno u utorak nazvao je stanje u Donbasu "izrazito teškim", ponovno istaknuvši važnost opskrbe oružjem za obranu zemlje.
Berlin ublažava pravila o ulasku u zemlju od 1. lipnja
PRAVILA
Berlin ublažava pravila o ulasku u zemlju od 1. lipnja
BERLIN - Njemačko ministarstvo zdravstva namjerava od 1. lipnja ublažiti pravila o ulasku u zemlju uvedena zbog covida-19, objavili su u srijedu njemački mediji.
Zapadni Balkan želi brzo ući u EU, Bruxelles tome nije sklon
INTEGRACIJA
Zapadni Balkan želi brzo ući u EU, Bruxelles tome nije sklon
TIRANA - Zemlje zapadnog Balkana, pozivajući se na rat u Ukrajini, traže ubrzani ulazak u Europsku uniju no dužnosnici iz Bruxellesa odgovaraju da među 27 članica nema političke volje za njihovim primanjem, ali i da “nema smisla da prebrzo uđu”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE