GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zambija: Sutkinja pustila Hrvate na slobodu

Zambija: Sutkinja pustila Hrvate na slobodu
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2023 / 12:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda donijela je odluku o tome što će biti s osmero hrvatskih državljana, kojima se sudi za navodnu trgovinu djecom. Kako ekskluzivno doznaje 24sata, Hrvati izlaze na slobodu.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah, ekskluzivno doznaju 24sata. Hrvati su oslobođeni.

“Još čekamo službenu potvrdu da napokon vidimo je li to zaista tako. Moramo pričekati konzultacije s odvjetnicima u Zambiji kako bismo saznali koja je daljnja procedura”, rekla je za Index odvjetnica Sandra Marković.

“Prvi put nakon šest mjeseci se plačem od sreće, a ne od užasa i straha, sve je još neslužbeno, nadam se da je ovo definitivna odluka. Samo se bojimo nastavka priče radi onog prošlog što se dogodilo. Samo ih čekamo da uđu u avion s djecom”, rekla je za 24sata majka jedne Hrvatice u Zambiji.

Odvjetnik Gideon Kalandanya, koji brani hrvatske državljane, istaknuo je kako je prošlo više od šest mjeseci otkako su djeca stavljena pod skrbništvo socijalne skrbi Zambije. Zatražio je od suda da odbaci slučaj jer nisu ponuđeni nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su njegovi klijenti počinili kazneno djelo trgovine djecom ovdje u Zambiji, DR Kongu ili Hrvatskoj. Odvjetnik je poručio sutkinji da čak ni način na koji su njegovi klijenti primili navedenu djecu nije sporan i da nisu izneseni nikakvi dokazi da bi ih sutkinja osudila.

Podsjetimo, osmero Hrvata zambijski je sud već jednom oslobodio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih. Razlog tomu bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske, prenosi Index.

Situacija s djecom još je nepoznata. Prethodno je prošli tjedan objavljeno da su djeca smještena u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu, da bi naknadno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo da su djecu iz DR Konga, koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti, preuzele zambijske službe socijalne skrbi te da su na sigurnom i da imaju dobre uvjete.

Ipak, dio članova obitelji optuženih smatra da su djeca, kad već imaju isključivo hrvatske dokumente, trebala biti u Hrvatskoj bez obzira na suđenje u Zambiji. Za sada od svih nadležnih institucija i odvjetnika pristiže jako malo informacija.

Tagovi: Zambija, posvojenje djece, usvajanje djece
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE