GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Preko 250 novčanih kazni zbog nepoštivanja novog modela odvajanja otpada

Zagreb: Preko 250 novčanih kazni zbog nepoštivanja novog modela odvajanja otpada
KAZNE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2023 / 08:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebačka Čistoća i komunalno redarstvo dosad su, u tri mjeseca od stupanja na snagu novog modela odvajanja otpada, izdali preko 250 novčanih kazni, doznaje se iz zagrebačke Gradske uprave.

Većina sankcija zbog nepoštivanja novog modela odvajanja i prikupljanja miješanog komunalnog otpada građanima je ipak izdana u vidu upozorenja.

Djelatnici Čistoće i komunalni redari Zagrepčanima su "izrekli preko 3000 sankcija, od čega oko 2800 upozorenja i preko 250 kazni, dok su kazne izrečene u ukupnom iznosu većem od 300 tisuća kuna poznatim počiniteljima”, navode u odgovoru Hini.

Novim modelom odvajanja i prikupljanja otpada koji je na snazi od 1. listopada propisano je, među ostalim, da se miješani komunalni otpad odlaže isključivo u službene ZG vrećice, čijom kupnjom građani zapravo plaćaju varijabilni dio od ukupne cijene usluge.

Provjerava se sadržaj vrećica i sve se dokumentira

Upravo je neodlaganje u ZG vrećice jedan od prekršaja koje u ophodnjama od 29. studenog provode komunalni redari i radnici Čistoće. Osim otvaranja spremnika, timovi otvaraju i sadržaj vrećica a uočeno unose u aplikaciju zajedno sa fotodokumentacijom, kažu u Gradskoj upravi.

Timovi se u kontrolama fokusiraju i na slučajeve neovlaštenog odlaganja otpada u tuđe spremnike, a na udaru su i poslovni korisnici koje se strože kontrolira kada svoj otpad odlažu u spremnike koji su dodijeljeni kućanstvima.

Unatoč izdanim upozorenjima, iz Gradske uprave ističu da novi model funkcionira jako dobro u centru grada.

Dobri rezultati bilježe se i u obiteljskim kućama u cijelom gradu, u čijim su spremnicima pronađene ZG vrećice u 80 do 90 posto slučajeva. Tome svjedoči i smanjenje ukupne količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu Jakuševec.

Na Jakuševac je, po preliminarnim pokazateljima, od uvođenja novog modela dovezeno 27 posto manje miješanog komunalnog otpada ali se povećala količina reciklanata, pa je tako 40 posto više plastike, 30 posto više biootpada i 9 posto više papira.

Čistoća je dosad prodala 14 milijuna pojedinačnih ZG vrećica, navode iz Gradske uprave.

Uskoro strože kontrole u višestambenim zgradama

U prvim mjesecima novog modela Gradska uprava ostavila je građanima vremena za “uhodavanje” i navikavanje na novi model. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je strože kontrole već sredinom prosinca, a od siječnja kreću strože kontrole u višestambenim zgradama, gdje su oni koji spremnike ne mogu držati unutar svojih parcela trebali započeti proces izgradnje standardiziranih boksova.

“Čistoća je do sada donijela oko 800 pozitivnih mišljenja o postavljanju boksova na javnu površinu, dok je oko 650 predstavnika stanara podnijelo zahtjeve Gradu Zagrebu za izdavanjem rješenja za korištenje površina javne namjene za gradnju tipiziranih boksova”, ističu u Grada.

Nisu odgovorili koliko je tih boksova do sada ugrađeno, s obzirom da njihovu nabavu i izgradnju financiraju sami suvlasnici stambenih zgrada, a sve ide preko privatnih tvrtki koje, prema službenom elaboratu, nabavljaju i ugrađuju boksove.

Za očekivati je stoga da će suvlasnicima višestambenih zgrada sa spremnicima na javnim površinama, koji još nisu predali zahtjev Gradskoj upravi za korištenje javne površine na koju će staviti svoje boksove, prije ili kasnije početi dolaziti kazne.

Prema odluci, kazne za neovlašteno držanje spremnika na javnim površinama je 500 kuna, odnosno 66,36 eura po fiksnom tečaju konverzije za kućanstva i tisuću kuna ili 132,72 eura za poslovne korisnike. Kazna se predviđa za svaki prekršaj pojedinačno, tako da se onome koji višestruko krše nove odredbe, kazna može multiplicirati.

Za ZG vrećicu od 10 litara 0,26 eura

S obzirom na prelazak na euro, iz Čistoće su već ranije najavili i kako izgledaju cijene fiksne usluge te ZG vrećica, kao varijabilnog dijela cijene prikupljanja komunalnog otpada.

Kućanstva od siječnja za uslugu odvoza komunalnog otpada tako plaćaju 5,97 eura, a pravne osobe i obrtnici 11,95 eura mjesečno. To je, kada se usporedi s iznosima u kunama, tek neznantna razlika - za 2 lipe manje nego do sada za kućanstva, ali i za 3 lipe više za pravne osobe i obrtnike.

Pakiranje najmanjih ZG vrećica, onih od 10 litara, od sada će koštati 0,26 eura, srednje pakiranje od 20 litara 0,53 eura, te najveće pakiranje od 40 litara, 1,06 eura, a razlika od dosadašnje cijene je također neznatna.

Tagovi: ZG vrećice, Čistoća Zagreb, Zagrebački holding, odvajanje otpada
PROČITAJ I OVO
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
REFERENDUM
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
BERLIN - Građani Berlina na referendumu su odbacili strože klimatske ciljeve. Točnije, referendum nije uspio, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey.
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku
MIGRANTI
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku

SLAVONSKI BROD - Sedam osoba uhvaćeno je pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u subotu oko 21,30 sati nedaleko mjesta Vrbje u Brodsko-posavskoj županiji.

U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
EKSPLOZIJA
U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
MOSKVA - Ruski mediji objavili su da je došlo do eksplozije u gradu Kirejevsku u ruskoj regiji Tula te da su dvije osobe zadobile rane od gelera.
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
PORUKE
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
MOSKVA . Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ENORMNO
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i uprave planira otvoriti web stranicu pod nazivom “Građani, prijavite korupciju”. Koštala bi ih, po trenutnim procjenama, 640.000 eura kako piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE