GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagađenje zraka u Kini palo 10,8 posto zbog karantene

Zagađenje zraka u Kini palo 10,8 posto zbog karantene
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Koncentracija opasnih čestica poznatih kao PM2.5 pala je u Kini 10.8 posto od siječnja do srpnja, pošto je industrija uporila zbog koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni u petak, iako je ta razina i dalje veća od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prosječnja koncentracija PM2.5 u proteklih sedam mjeseci bila je 33 mikrograma po prostornom metru, pokazuju podaci iz mjernih postaja u više od 300 gradova, objavilo je ministarstvo ekologije i zaštite okoliša.

Kineski nacionalni standard je 35 mikrograma, a WHO preporučuje da ne prelazi deset mikrograma.

PM2.5 nastaje izgaranjem fosilnih goriva i u drugim industrijskim procesima te je povezan s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti pluća i karcinom.

U ministarstvu kažu da je poboljšanje kvalitete zraka u veljači i ožujku bilo "neusporedivo" pošto je vlada uvela karantenu kako bi spriječila širenje koronavirusa, a koja uključuje smanjenje industrijske aktivnosti i prometa.

No, aktivisti upozoravaju da bi Kina mogla zatvoriti oči pred industrijskim onečišćivačima i osloniti se na energetski intenzivne procese kako bi u drugoj polovini godine preokrenula loše gospodarske trendove.

"U travnju se dogodilo privremeno povećanje onečišćenja, ali je ubrzo palo u svibnju", rekla je Li Shuo iz Greenpeacea. "Tek trebamo vidjeti je li srpanj početak šireg trenda".

U srpnju je prosječna koncentracija PM2.5 pala pet posto, ali se vratila u nekim regijama. U glavnom gradu Pekingu je povećana 10.8 posto na 41 mikrogram. Regija Peking-Tianjin-Hebei, poznata po velikim količinama smoga, skočila je 5.9 posto, na 36 mikrograma.

"Industrijski učinci vraćaju se na razine prije korone", rekla je Li. "Kvaliteta zraka to ponekad prati, a ponekad ne. Važnu ulogu igraju vrijeme i drugi čimbenici", dodala je.

Tagovi: Zagađenje zraka u Kini, karantena, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE