GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO: Virus vjerojatno prešao na ljude sa šišmiša preko neke životinje

WHO: Virus vjerojatno prešao na ljude sa šišmiša preko neke životinje
PORIJEKLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2021 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Međunarodna ekspertna misija, koja je boravila u Wuhanu, zaključila je da je vrlo vjerojatno da je uzročnik covida-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istodobno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus 'pobjegao' iz nekog laboratorija.

Stručni tim je tezu o 'posrednom domaćinu' virusa ocijenio "vjerojatnom do vrlo vjerojatnom" dok je za tezu o 'bijegu' virusa iz nekog laboratorija napisao da je "iznimno malo vjerojatan" u dugoočekivanom izvješću tima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) čiji je primjerak pribavila francuska novinska agencija Afp prije službene objave.

Izvješće međunarodne misije u Wuhan s velikim je interesom iščekivano od odlaska tima iz Kine prije više od mjesec dana.

Odgode u objavi zaključaka tima, izrađenih u suradnji s kineskom stranom, pripisane su problemima u koordinaciji i prijevodu dok se u pozadini odvijao diplomatski rat oko sadržaja toga izvješća.

Na konferenciji za novinare u Wuhanu 9. veljače, na kraju boravka međunarodnih stručnjaka u Kini, članovi toga tima i predstavnici kineske strane jasno su rekli da ne mogu još izvući nikakve čvrste zaključke.

No tada su rekli da su radili na rangiranju brojnih teza prema njihovoj vjerojatnosti.

Nedostajuća karika

Stručnjaci vjeruju da je virus SARS-CoV-2, koji izaziva bolest covid-19, potekao od šišmiša.

Jedna od analiziranih mogućnosti bila je da je virus izravno prešao sa šišmiša na čovjeka. Prema konačnom izvješću stručnog tima ta je mogućnost "moguća do vjerojatna".

Prema stručnom timu od tog scenarija vjerojatnije je da je virus sa šišmiša prešao na neku drugu životonju koja je potom zarazila ljude.

"Iako su najsrodniji virusi pronađeni kod šišmiša, procjenjuje se da je evolucijski razmak između tih virusa i virusa SARS-CoV-2 nekoliko desetljeća, što upućuje na nedostajuću kariku", navodi se u izvješću.

"Scenarij posrednog domaćina smatramo vjerojatnim do vrlo vjerojatnim", navodi se, ali se pri tom ne objašnjava koja bi to životinja mogla imatu ulogu u prenošenju virusa sa šišmiša na čovjeka.

Izviješće nije isključilo zaleđenu hranu kao put prijenosa virusa, a radi se o omiljenoj tezi Pekinga, jer se čini da virus može preživjeti temperature ispod ništice.

"Unos putem hladnih/prehrambenih kanala smatra se mogućim", piše u izvješću.

Na kraju izvješće je analiziralo i ideju 'bijega' virusa iz nekog laboratorija, primjerice iz Instituta za virologiju u Wuhanu, što je teorija koju je zastupao bivši američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija.

U izviješću se navodi da nema nijednog zapisa o postojanju nekog virusa sličnog virusu SARS-CoV-2 u bilo kojem laboratoriju prije prosnca 2019. i ističe da su u laboratorijima u Wuhanu na snazi visoki sigurnosni standardi.

"Laboratorij kao izvor pandemije smatra se iznimno malo vjerojatnim", piše u izvješću.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Plenković: Zabranjujemo rad nedjeljom, male tvrtke više neće plaćati HGK
VLADAJUĆA KOALICIJA
Plenković: Zabranjujemo rad nedjeljom, male tvrtke više neće plaćati HGK
ZAGREB - "Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, a nadomjestio bi se prihodima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK", rekao je Plenković.
Šef BioNTecha otkrio kad bismo mogli očekivati kraj pandemije
OTKRIĆA
Šef BioNTecha otkrio kad bismo mogli očekivati kraj pandemije
NEW YORK - Pandemija koronavirusa koja je u potpunosti promijenila život cijelog svijeta u posljednjih više od godinu dana sigurno neće biti okončana ove godine. Bez obzira na to što je trenutačno u većini svijeta počelo cijepljenje, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze.
Sanitarna inspekcija dala negativno mišljenje sljemenskoj žičari
BLAMAŽA
Sanitarna inspekcija dala negativno mišljenje sljemenskoj žičari
ZAGREB - Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata dala je negativno mišljenje za izdavanje Uporabne dozvole za žičaru Sljeme, uz obrazloženje da investitor nije predočio dokaz o mjerenju buke.
USKOK optužio bivšeg ministra Lovru Kuščevića za zloporabu položaja i ovlasti
OPTUŽNICA
USKOK optužio bivšeg ministra Lovru Kuščevića za zloporabu položaja i ovlasti
ZAGREB - Stavlja mu se na teret da je, od prosinca 2008. do 24. ožujka 2018., kao načelnik Općine Nerežišća, dogovorio s II. okr., svojom suprugom, pribavljanje značajne nepripadne materijalne koristi stjecanjem poljoprivrednog zemljišta i njegovom prenamjenom u Prostornom planu uređenja Općine u građevinsko zemljište te daljnjom prodajom.
Sud odbio Todorića: Vještačenje KPMG-a neće se izdvojiti iz spisa kao nezakonito
OPTUŽIO POLITIKU
Sud odbio Todorića: Vještačenje KPMG-a neće se izdvojiti iz spisa kao nezakonito
ZAGREB - "Ovdje ima tri člana okružnog suda, neka mala sudbina koja čak izgleda kao da se snalazi u tim procesima, ona je praktički uništena. Ona je pod pritiskom politike donijela neku odluku, sramota je što politika radi", rekao je Todorić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE