GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: U Srbiji zabranjeni skupovi u zatvorenom prostoru, nema razloga za obustavu nastave u školama

Vučić: U Srbiji zabranjeni skupovi u zatvorenom prostoru, nema razloga za obustavu nastave u školama
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2020 / 15:06
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odlučeno da se zbog koronavirusa zabrane skupovi u zatvorenom prostoru, osim gde je manje od stotinu ljudi, i ocenio da nema smisla zabranjivati skupove napolju.

"Stranka koju vodim (SNS) i koalicija u kojoj je ona, odlučila je da sve skupove: napolju i u zatvorenom prostoru, odloži do 1. aprlla", rekao je Vučić posle sastanka u Predsedništvu državnog vrha i predstavnika zdravstva.

On je rekao da svi koji hoće da protestuju, slobodno to mogu, ali "da peru ruke", što je ocenio kao ključno u odbrani od koronavirusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se zbog koronavirusa dvoranski sportovi igrati bez publike, dok će navijači moći da prisustvuju fudbalskim utakmicama.

"Sve košarkaške, odbojkaške, rukometne i druge utakmice igraće se bez publike. Fudbalske utakmice mogu da se igraju sa publikom. Jedino što je važno je da perete ruke. I, to je stav lekara, ne moj, perite ruke", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Po Vučićevim rečima, biće dozvoljeni javni skupovi do maksimalno 100 ljudi.

On je rekao da zasad nema razloga da se obustavi nastava u školama, i ocenio da je bilo "histerije" u vezi s tim.

Predsednik Srbije ocenio je da, u poredjenju s "najrazvijenijim" zemljama EU, Srbija na "veoma dobar" način drži pod kontrolom situaciju sa širenjem koronavirusa.

On je posle sastanka državnog vrha s predstavnicima zdravstvenih i drugih institucija potvrdio da je potvrdjeno da je 12 osoba u Srbiji zaraženo tim virusom.

"Sve što smo rekli na prvoj konferenciji na ovu temu, ukazujući na ozbiljnost i odgovornost pristupa, ali i pozivajući gradjane da ne paniče, pokazalo se opravdanim. Mi smo slušali struku, nisu odluke donosili političari već najstručniji ljudi u Srbiji. Shvatili smo da je dobro da se pozovemo na struku, na najbolje lekare u zemlji", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Naveo je da je do 10. marta prekontrolisano više od 71.000 putnika od kojih je pod zdravstveni nadzor stavljeno 265, i da je kontrolom obuhvaćeno više od 2.300 prevoznih sredstava.

Vučić je najavio da će medicinski radnici koji se bore protiv širenja zaraze imati posebne stimulacije: "Videćemo da preko Vlade Srbije napravimo posebne nagrade za njih, na to mogu da računaju".

Dodao je da nisu tačne tvrdnje u medijima da u školama nema sapuna, već da zbog kradje, nadležni moraju i po "12 puta dnevno" da iznose sapune u WC-e.

"Spremam se za izbore 26 aprila, ako i dodje do odlaganja, biće za dve nedelje"

Predsednik Srbije je izjavio da s obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom, izbori raspisani za 26. april neće biti odloženi.

"Spremam se za 26. april, a ako i dodje do pomeranja izbora, pomerićemo ih za dve nedelje, i to ako budemo imali mnogo težu situaciju s koronavirusom nego danas, a ja to ne vidim", kazao je Vučić posle sastanka s predstavnicima medicinskih ustanova u Srbiji.

Najavio je da će u narednim danima razgovarati s predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima da se organizuje što više televizijskih debata, a da se tek u aprilu organizuju mitinzi napolju.

"Niko neće zabranjivati proteste na otvorenom. Pitao sam lekare, rekli su mi da nije problem na otvorenom prostoru jer je u pitanju respiratorna bolest", naveo je Vučić.

On je rekao da će biti ekonomskih posledica epidemije koronavirusa i da je jedna od njih odlaganje otvaranja nekoliko fabrika.

"Otvaranje nekoliko fabrika biće odloženo za nekoliko meseci, zbog poslovne odluke investitora. Posledice tog odlaganja će se osetiti u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine", rekao je Vučić novinarima o novim merama kako bi se sprečilo širenje epidemije.

Uz ocenu da je "Srbija mala i i siromašna zemlja", najavio je da će razgovarati s "evropskim partnerima" kako da joj finansijski pomognu da ublaži ekonomsku štetu od epidemije koronavirusa.

"Želimo da kao zemlja-kandidat za članstvo u EU, ne budemo isključeni iz paketa dodele pomoći", rekao je Vučić.

Istakao je da će već tokom predstojeće posete Nemačkoj o tome razgovarati s kancelarkom Anglom Merkel.

Tagovi: Aleksandar Vučić, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Putin neočekivano smijenio Šojgua
SMJENA
Putin neočekivano smijenio Šojgua
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju, priopćio je Kremlj.
Zelenski: Vode se teške borbe, žele nam slomiti moral
RAT U UKRAJINI
Zelenski: Vode se teške borbe, žele nam slomiti moral
KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se o teškim borbama na velikom pograničnom području u Harkovskoj oblasti i pokušajima Rusa da se učvrste u tamošnjim selima.
Ozbiljno pogoršanje situacije u regiji Harkiv
RAT U UKRAJINI
Ozbiljno pogoršanje situacije u regiji Harkiv
HARKIV - Situacija u istočnoukrajinskoj regiji Harkiv, koja je posljednjih dana meta ruske kopnene ofenzive, prema ocjeni vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske Oleksandra Sirskog, "znatno se pogoršala". Rusko ministarstvo obrane objavilo je danas da je njihova vojska napravila veliki proboj u tom području i zauzela još četiri sela.
Predsjednica Sjeverne Makedonije u prisezi odbila izgovoriti novo ime države
POTEZI
Predsjednica Sjeverne Makedonije u prisezi odbila izgovoriti novo ime države
SKOPLJE - Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije u nedjelju je u prisezi odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018.
Most je s HDZ-om ispregovarao bolje nego Domovinski pokret
PARALELE
Most je s HDZ-om ispregovarao bolje nego Domovinski pokret
ZAGREB - Andrej Plenković, što je prirodno, primarno vodi računa o interesima HDZ-a, ali nikako se ne bi moglo reći da zanemaruje svoje koalicijske partnere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE