GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Srbija podržava integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji

Vučić: Srbija podržava integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji
NA DVIJE STOLICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 21:58
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, a vodeći se zaštitom vitalnih državnih interesa, neće uvoditi sankcije bilo kojoj državi uključujući i Rusiju, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je, poslije treće u nizu sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost ovog tjedna, u javnom obraćanju pročitao dokument tog tijela od 15 zaključaka u kojima se, među ostalim, naglašava kako „Srbija smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje uključujući i Ukrajinu“.

„U skladu sa svojom dosadašnjom politikom zalaganja za dosljedno i principijelno poštivanje načela međunarodnog prava, te nepovredivosti granica, Republika Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine“.

Srbija će se, kako je navedeno, u pogledu sankcija “protiv bilo koje države, uključujući Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa“.

„Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnjaci u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Republika Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili gospodarskim subjektima“, naglašeno je u zaključcima srbijanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Istaknuto je da Srbija „najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Europe“ te da su Rusija i Ukrajina za Srbiju „oduvijek prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima“.

„Gubitak života svakog čovjeka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju“, formulirano je u zaključcima Srbije, u kojima nema reference na aktualne ratne sukobe u Ukrajini koji su počeli nakon što je Rusija u četvrtak ujutro krenula u invaziju te zemlju, što je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao "specijalnom vojnom operacijom".

„Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i cjeline svog teritorija, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država i principa da se granice mogu mijenjati isključivo u skladu s pravilima međunarodnog prava“, istaknuto je u zaključcima.

U tom dokumentu se inzistira da je Srbija „zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. stoljeća bila izložena ne samo restriktivnim mjerama već i agresiji 19 država NATO-a“, te da je „unatoč tome“ njezina pozicija „u međunarodnim odnosima uvijek bila i ostala pravno i politički besprijekorna, odgovorna i principijelna“.

„Republici Srbiji se zbog njezine dosljednosti u poštovanju principa međunarodnog prava ne može uputiti bilo kakav prigovor“, istaknuto je.

Pozivajući se na „temeljno načelo suvremenog međunarodnog prava“ i načela „mirnog rješavanja sporova i uzdržavanja od prijetnje i uporabe oružane sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti ma koje države i na bilo koji način koji nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih naroda“ naglašeno je da „Republika Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu“.

Srbija će, kako je naglasio Vučić, spriječiti sve svoje državljane da na bilo koji način sudjeluju u sukobima na istoku Europe.

Američko veleposlanstvo u Beogradu pozdravilo je stajalište Srbije o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Sjedinjene Države pozdravljaju ponovljen stav Srbije i predsjednika Srbije o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije", navelo je veleposlanstvo SAD-a na Twitteru.

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je ranije u petak da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući „dosljednost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja“ u razvoju Srbije i njezinom ponašanju u vanjskoj politici.

Bocan-Harčenko je agenciji Tanjug rekao da „Zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU“, te da Zapad „ne misli o Srbiji, njezinom narodu i mogućim posljedicama uvođenja sankcija“ Rusiji.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Ukrajina, sankcije Srbiji
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE