GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Odgovor na zahtev da se uskladimo sa EU o sankcijama Rusiji za 48 sati

Vučić: Odgovor na zahtev da se uskladimo sa EU o sankcijama Rusiji za 48 sati
SRBIJA-RUSIJA-EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 19:34
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednih 48 sati odgovoriti na zahteve da se uskladi sa odlukom EU o uvođenju sankcija Rusiji.

„Noćas sam imao dug razgovor sa predsednicom Vlade u tehničkom mandatu…Ali da ne bismo tražili izgovore što je u tehničkom mandatu, izaći ćemo sa kompletnim odgovorom na krizu u narednih 48 sati“, rekao je Vučić.

On je naglasio da sutra ima sastanak sa predstavnicima pet najrazvijenijih zemalja sveta i EU – Amerike, Engelske, Francuske, Nemačke, Italije i prestavnicima EU.

„Posle toga, ili najkasnije 24 sata posle toga ćemo izaći sa najkonkretnijim stavovima o tom pitanju“, rekao je Vučić.

"Ali za razliku od mnogih njihovih stavova, naši će biti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava i apsolutno principijelni i neće se razlikovati u odnosu na ono što smo govorili 2000. i 2015. godine i danas", naglasio je Vučić.

Podsećamo, portparol EU Peter Stano izjavio je prethodno da će Evropska unija reagovati sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava i da od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela.

Vučić je rekao i da će Srbija nastojati da sačuva svoje interese, iako se "to mnogima ne dopada". Vučić, koji boravi u radnoj poseti Španiji, rekao je da je sa španskim zvaničnicima razgovarao i o Ukrajini, i da je on istakao važnost poštovanja međunarodnog prava.

Za Srbiju je važno da sačuva mir i ekonomsku stabilnost i "ne pada nam na pamet da budemo deo nekih širih ratova", rekao je Vučić.

Istakao je da je tokom razgovora sa domaćinima ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici kada je reč o ukrajinskim oblastima, sa jedne strane, i Kosova i Metohije sa druge strane.

Srbija će uvek moći da računa na Španiju, i ona je veoma važna za Srbiju, rekao je Vučić i naglasio da Madrid neće priznati Kosovo.

Vučić je razgovarao sa španskim premijerom Pedrom Sančesom i španskim kraljem Felipeom VI a potpisan je i ugovor o kupovini dva vojna transportna aviona C-295 Casa kompanije "Erbas".

Sve što je danas dogovoreno je od izuzetne važnosti za vojsku Srbije, rekao je on.

On je rekao da postoji zainteresovanost španskih privrednika za ulaganje u Srbiju i najavio veliki biznis forum koji će biti održan u oktobru u Beogradu.

Trgovinska razmena dve zemlje raste i sada je 812 miliona evra godišnje a raste i izvoz iz Srbije, naveo je Vučić.

Tagovi: sankcije Rusiji, Aleksandar Vučić, Peter Stano
PROČITAJ I OVO
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
NOVA VEĆINA
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
ZAGREB - "Ovo nije dječja igra i svatko tko ovo shvaća kao dječju igru, kao kratki PR potez, jako griješi. Na nama je ogromna odgovornost."
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
TVRDNJE
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranja parlamentarne većine.
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
OTKRIĆA
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upravo daje izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade.
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
POTVRDA
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
ZAGREB - DP i HDZ postigli su "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade", izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.
China and Serbia are raising relations to a higher level
COOPERATION
China and Serbia are raising relations to a higher level
BELGRADE - China and Serbia have decided on Wednesday to build a community with a shared future, an upgrade of their relations from the comprehensive strategic partnership established eight years ago.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE