GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Visoke temperature ponovno pritisnule zapadnu Europu

Visoke temperature ponovno pritisnule zapadnu Europu
VRUĆINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 22:51
Autor: SEEbiz / H
MADRID - S temperaturama koje se u Španjolskoj i u Portugalu penju do 43 Celzijeva stupnja, zapadna Europa je u utorak bila na udaru drugog toplinskog vala u jedva mjesec dana, što pogubno djeluje na tlo i na ledenjake.

Sve češća pojava ovih fenomena izravna je posljedica klimatskih promjena, misle stručnjaci. "Novi toplinski val, drugi ove godine, stiže u zapadnu Europu. Zahvaća uglavnom Španjolsku i Portugal, ali se očekuje njegovo jačanje i širenje", rekla je u Ženevi Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije.

U Španjolskoj su temperature ponovno prešle granicu od 40 Celzijevih stupnjeva u velikom dijelu zapadne polovine zemlje, napose na područjima gdje su temperature inače umjerene.

U Cordobi, na jugu, izmjerena su 43,3 stupnja, a u Ribadaviji, na sjeverozapadu, 43,5, objavila je meteorološka služba Aemet. U Meridi, na jugoistoku, bilo je, naravno, još vrućje: 43,9. Vrhunac ovog vala potrajat će do četvrtka.

Zbog iznimno visokih temperatura diljem zemlje je buknulo nekoliko požara, a u onom u Estremaduri, na zapadu, izgorjelo je 2.500 hektara raslinja.

U Portugalu, gdje su za vikend buknuli požari u središtu zemlje, vrućina i jak vjetar ponovo su razbuktali požare u utorak, pa je nekoliko sela evakuirano i mobilizirano više od tisuću vatrogasaca.

Vatra je zaprijetila mjestima u općinama Leiriji, Pombalu, Ouremu i Alvaizereu, stotinjak kilometara sjeverno od Lisabona.

Zbog opasnosti od požara vlasti su zatvorile poznati park prirode Sintru, zapadno od Lisabona dok se živa u termometru popela na 43,1 stupanj.

U Francuskoj će ova velika vrućina potrajati bar do početka idućeg tjedna, a temperature su se u utorak kretale od 36 do 38, pa i 39 stupnjeva na atlantskoj obali, na jugozapadu zemlje i u dolini Rhone.

Očekuje se da će se visoke temperature zatim proširiti na druge dijelove zapadne i srednje Europe.

U Velikoj Britaniji meteorološka služba Met Office izdala je narančasto upozorenje zbog dolaska vala "ekstremne vrućine" od nedjelje, s temperaturama koje mogu premašiti 35 stupnjeva. Britancima je upućen poziv da štede svaku kap vode i da zagrijavaju samo onu količinu koja je potrebna za šalicu čaja.

Tagovi: vrućine, toplinski val, Portugal, Španjolska
PROČITAJ I OVO
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
RAT U UKRAJINI
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
KIJEV - Ruske snage pokrenule su iznenadni napad na sjevernu Ukrajinu, čineći prodore u najozbiljnijoj prekograničnoj kopnenoj ofanzivi u posljednje gotovo dvije godine.
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
PORUKE
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
ZAGREB - Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta nije dao svoj potpis Andreju Plenkoviću za novog mandatara. Jurčević je i ranije najavio da neće dati podršku Plenkoviću, a iz DP-a su najavili da će Časni sud te stranke odlučiti o njegovu izbacivanju.
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
VLADA
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
ZAGREB - Zvonimir Frka Petešić, dosadašnji predstojnik Ureda predsjednika vlade, mogao bi preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova koju je dosad obavljao Gordan Grlić Radman.
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
POTEZI
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
ZAGREB - Saborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista jer je dala potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara nove vlade, priopćili su iz stranke.
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
PREMIJER
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
BENKOVAC - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a bio je na Sajmu u Benkovcu. Tom prilikom dao je izjavu za medije, javlja N1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE