GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu

Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu
NOVI MODEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od 1. listopada kreće novi sustav odvoženja komunalnog otpada na području Grada Zagreba koji ima dvije osnovne pretpostavke, a to je da spremnici napokon idu pod kontrolu korisnika i da će se uvesti sustav koji potiče korisnika da odvaja otpad time što plaća pravu količinu miješanog komunalnog otpada koji proizvede, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HTV-u Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće.

"Pojavom službenih, standardiziranih vrećica u trgovinama, pojavile su se i krivotvorene vrećice. To je kazneno djelo", naglasio je Vić za HTV i dodao kako je originalna vrećica zaštićena.

Na pitanje kako će se moći doći do žutih vrećica koje su namijenjene odvajanju plastike i metala, Vić je rekao kako će one i dalje biti dostupne. U listopadu kreće podjela, a građani mogu doći i u Vukovarsku ulicu u Zagrebački holding gdje mogu preuzeti te vrećice, ali i kupiti standardizirane plave.

Rekao je kako su standardizirani boksovi za spremnike namijenjeni javnim površinama. On nije potreban ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu.

Boks za spremnike je krajnje rješenje, ako se spremnici ne mogu drugačije postaviti. To je jedini način da se spriječi ono što imamo danas, a to je da spremnike koji su na javnim površinama koriste i savjesni, ali i oni nesavjesni pa dolazi do komunalnog nereda, istaknuo je Vić.

Na pitanje kolike će biti kazne za građane koji se neće ponašati sukladno odluci o načinu pružanja usluge, Vić je rekao kako će kazne biti 500 kuna za fizičke i 1000 kuna za pravne osobe.

"Također postoje i kazne koje su iz domene komunalnog redarstva, no mi očekujemo da će kazna biti sve manje", govori.

Dodao je kako je Zagreb napravio cjenik usluga gdje je odnos između minimalne javne usluge i varijabilnog dijela velik. Taj odnos mora poticati korisnika da odvaja otpad.

"Što ljudi budu više odvajali otpad, računi će im biti manji. Današnji sustav to ne potiče i mi očekujemo da ćemo time doći do traženih postotaka kako ne bi plaćali kazne", istaknuo je.

Vić naglašava kako su predviđeni popusti u vidu dodatnih vrećica koje se neće naplaćivati za osobe koje imaju potrebe za korištenjem pelena, kao i za malu djecu do 3 godine. Podaci o tome se mogu naći na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga.

Naglasio je kako je Čistoća obavezna korisnicima isporučiti sve kante.

Tagovi: Davor Vić, Čistoća Zagreb, boksovi, ZG vrećice, komunalni otpad
PROČITAJ I OVO
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
REFERENDUM
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
BERLIN - Građani Berlina na referendumu su odbacili strože klimatske ciljeve. Točnije, referendum nije uspio, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey.
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku
MIGRANTI
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku

SLAVONSKI BROD - Sedam osoba uhvaćeno je pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u subotu oko 21,30 sati nedaleko mjesta Vrbje u Brodsko-posavskoj županiji.

U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
EKSPLOZIJA
U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
MOSKVA - Ruski mediji objavili su da je došlo do eksplozije u gradu Kirejevsku u ruskoj regiji Tula te da su dvije osobe zadobile rane od gelera.
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
PORUKE
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
MOSKVA . Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ENORMNO
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i uprave planira otvoriti web stranicu pod nazivom “Građani, prijavite korupciju”. Koštala bi ih, po trenutnim procjenama, 640.000 eura kako piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE