GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki prosvjed medicinskih sestara, traže veće koeficijente

Veliki prosvjed medicinskih sestara, traže veće koeficijente
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 12:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje iz cijele Hrvatska stigli su u Zagreb u 20-ak autobusa na prosvjed koji je, unatoč kiši, počeo na Zrinjevcu u 11 sati, uz poruku da su vladajući u svom odnosu prema njima prešli Rubikon.

Prosvjed je organizirao Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, koji traži da se sestrama povećaju koeficijenti za najmanje deset posto te da ih primi premijer Andrej Plenković, kao što je primio u travnju liječničke udruge. Po procjenama organizatora prosvjednici su stigli u 20-ak autobus.

Iz SDP-a u četvrtak poručuju kako podržavaju prosvjed i zahtjeve medicinskih sestara, tehničara i drugih djelatnika u zdravstvu ističući da problem nisu samo male plaće, već i neriješen radno-pravni status, nepriznavanje svih stručnih kompetencija i neuređen zdravstveni sustav. "Jedino zahvaljujući entuzijazmu i predanom radu djelatnika u zdravstvu, javnozdravstveni sustav u Hrvatskoj još se nije urušio", naglašavaju u priopćenju.

SDP dodaje da već godinama upozorava vladajuće na sve probleme u zdravstvu te da traže djela, a ne isprazne riječi i obećanja. Nemamo za to više strpljenja - ni mi, a vjerujemo ni pacijenti, poručuju.

Upozoravaju i kako je na tisuće liječnika, medicinskih sestara i tehničara napustilo Hrvatsku te da u sustavu nedostaje oko 2.000 liječnika i preko 4.000 medicinskih sestara i tehničara. Zdravstveni sustav ne čine samo zdravstveni djelatnici već i nezdravstveni radnici, bez kojih potpuna skrb za pacijente ne bi bila moguća.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever dao je podršku prosvjedu: "Imate pravo na dostojno radno vrijeme, djecu, obitelji, slobodno vrijeme. Puna potpora vama i svim vašim zahtjevima. Imamo vremena doći i pod njihove prozore."

Željko Stipić iz Sindikata Preporod također je poslao poruku: "Ovo je pošteno, pravedno, u pravom trenutku i na pravi način. Kad se dalo drugima, mora se dati i vama. Poruka mora ići prema Banskim dvorima. Plenković je otvorio Padorinu kutiju i sad mu jedni za drugima idu kolone, suci, učitelji, a kad kolona dođe pod prozor, netko će morati ili udovoljiti zahtjevima ili izaći na stražnja vrata Banskih dvora. Ovo što danas radimo početak je priče koja ne može ne uspjeti."

"Dosta je da se političke reforme prelamaju na našim leđima. Vrijeme je da nas se plati i poštuje naše obrazovanje. Tko je uz vas kad ste bolesni? Tko je uz vašu djecu kad su bolesni, uz vaše roditelje", pitala je jedna sestra na prosvjedu.

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić rekao je: "Ništa nam ne daju, sve smo zaradili. Moju podršku imate, neka ovo bude početak akcija."

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem istaknula je: "Danas nije bitno koliko vas ima. Sutra je Međunarodni dan sestrinstva. Biti medicinska sestra i tehničar nije posao, nego poziv na koji smo se odlučili radi empatije. Poslodavac cijedi do krajnjih granica, a pritom ne cijeni rad. Osjećate li se zanemareno? Vjerujem da da. Jeste li umorni od čekanja?"

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak uzeo je riječ na prosvjedu i istaknuo:

"Hoćemo li ostaviti svoje zdravlje u sustavu jer nemamo dovoljno dobre uvjete rada? Ne želimo više tako raditi. Tražimo od premijera da se prema svima ponaša jednako, da ne traži elitu u zdravstvu ,da svima poveća plaće. Ne može se živjeti s ovom minimalnom plaćom.

Trebamo rezultate razgovora, razgovor nije dovoljan. A oni se ne naziru. Kolegica spremačica mi je rekla da poručimo premijeru da ne trebaju veće plaće, nego da daju formulu kako preživjeti sa 650 eura. Ako premijer nema vremena za nas, neka da ovlasti ministru za pregovore da dogovori ono što je dogovoreno s liječnicima. Da dođu na naša radna mjesta, možda bi shvatili kako radimo i koliko vrijedimo, a to je sigurno više nego što smo plaćeni."

Tagovi: Mario Gazić, Sanja Šprem, prosvjed medicinskih sestara, hrvatsko zdravstvo, vILI bEROŠ, kREŠIMIR sEVER
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE