GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika nabava oružja za Hrvatsku vojsku

Velika nabava oružja za Hrvatsku vojsku
MORH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 18:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odbor za obranu Hrvatskog sabora na 32. sjednici, koja je održana u četvrtak dao je pozitivno mišljenje na projekte opremanja Oružanih snaga RH i to za nabavu protuoklopnih vođenih raketa SPIKE LR velikog dometa, nabavu dodatnih borbenih oklopnih vozila – BOV Patria CRO, nabavu RIB brodica za pomorske operacije te modernizaciju radarskog sustava AN/FPS-117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo jer su članovi Odbora za obranu Hrvatskoga sabora dali pozitivno mišljenje o projektima opremanja i modernizacije čija je vrijednost veća do 5 milijuna eura.

“Nakon desetljeća neulaganja u Hrvatsku vojsku, Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem kontinuirano ulaže u opremanje i modernizaciju. Saborskom odboru za obranu predstavljena su četiri važna projekta opremanja Hrvatske vojske suvremenim sredstvima“, rekao je ministar obrane.

“Riječ je o nabavi protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR kojima će se osigurati sposobnost uništavanja oklopnih sredstava u svim vremenskim uvjetima, na udaljenostima većim od 3 000 metara. Protuoklopni vođeni raketni sustav SPIKE LR integriran je na borbeno oklopno vozilo Patria CRO. Upravo je nabava dodatnih vozila Patria drugi projekt koji je predstavljen Odboru za obranu“, istaknuo je ministar Banožić.

Također, ministar je izložio kako se planira nabaviti dodatnih 30 vozila Patria. Nastavak opremanja i vozilima Patria i sustavom SPIKE važan je radi dostizanja pune operativne sposobnosti za protuoklopnu borbu i dostizanje NATO Ciljeva sposobnosti.

“Treći projekt su RIB brodice koje su donacija SAD-a, a njima će se opremiti Zapovjedništvo specijalnih snaga. Te će brodice pridonijeti provedbi pomorskih operacija na taktičkoj razini te dostizanju zahtjeva Razmjestive sposobnosti specijalnih snaga“, rekao je ministar obrane.

Ministar Banožić je projekt modernizacije radarskog sustava FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a istaknuo kao četvrti iznimno bitan projekt.

“Upravo je to jedan od prioriteta opremanja i modernizacije HRZ-a radi razvijanja ključnih sposobnosti motrenja zračnog prostora i zapovijedanja. Automatizirani radarski sustav FPS-117 velikog dometa za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva uveden je u punu operativnu uporabu 2008. godine. Modernizacijom radara postići će se veća operativna kontrola i upravljanje uključujući sposobnosti borbene identifikacije i kripto zaštitu prijenosa podataka. Dok će se nadogradnjom borbenog komunikacijskog sustava omogućiti integracija taktičkih podatkovnih veza kojima će se osigurati razmjena i prihvat informacija iz nacionalnih i NATO mreža u realnom vremenu. Modernizacija radara trebala bi biti gotova do 2025. godine”, objasnio je ministar Banožić.

“Svi projekti koje sam naveo iznimno su važni za Hrvatsku vojsku i za dostizanje i implementaciju NATO ciljeva sposobnosti, što je naša obaveza kao odgovorne članice saveza”, poručio je na kraju ministar obrane Banožić.

Financijska sredstva za svu navedenu nabavu planirana su u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane.

Zakonom o obrani propisano je da Odbor za obranu Hrvatskoga sabora daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5.000.000 eura prije pokretanja postupka javne nabave.

Naime, opremanje se vrši temeljem zahtjeva Oružanih snaga RH, a sjednici saborskog Odbora za obranu nazočio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Tagovi: Hrvatska vojska, Ministarstvo obrane, Mario Banožić, Patria
PROČITAJ I OVO
Pijete li flaširanu vodu? Nakon ovog teksta ćete dobro razmisliti...
VODA I OKOLIŠ
Pijete li flaširanu vodu? Nakon ovog teksta ćete dobro razmisliti...
NEW YORK - Reputacija flaširane vode u Europi kao luksuznog artikla koji ima bolji okus i čišću od vode iz slavine trebala bi biti dovedena u pitanje, kažu znanstvenici u novom izvješću UN-a.
ISW: Putin nije od kineskog predsjednika dobio ono što je želio
PROCJENE
ISW: Putin nije od kineskog predsjednika dobio ono što je želio
LONDON - Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping potpisali su 21. ožujka zajedničku izjavu o produbljivanju partnerstva i strateške suradnje u kojoj je istaknuto da su rusko-kineski odnosi sveobuhvatni, strateški i "na najvišoj razini u povijesti".
Tri godine od velikog potresa u Zagrebu
TUŽNA OBLJETNICA
Tri godine od velikog potresa u Zagrebu
ZAGREB - Na današnji dan prije tri godine, 22. ožujka 2020. u 6:24 Zagreb je pogodio potres magnitude 5.5 prema Richteru. U 7:01 dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.
Putin i Xi za jačanje strateškog partnerstva dviju zemalja
RUSIJA-KINA
Putin i Xi za jačanje strateškog partnerstva dviju zemalja
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping najavili su danas u Moskvi novu eru u odnosima dviju zemalja. Potpisali su sporazum o proširenju strateškog partnerstva dviju zemalja do 2030. godine. Dobre odnose učvrstili su nizom sporazuma na području gospodarske suradnje.
Saucha i Zeljko pravomoćno osuđeni na zatvor
PRESUDA
Saucha i Zeljko pravomoćno osuđeni na zatvor
ZAGREB - Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Tomislav Saucha, predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, zbog lažirnja putnih naloga osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE