GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina građana smatra da Tomašević nije sposoban rješavati komunalne probleme

Većina građana smatra da Tomašević nije sposoban rješavati komunalne probleme
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2024 / 09:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od tisuću Zagrepčana njih 34,2 posto ima uglavnom ili potpuno pozitivan stav o svom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Uglavnom ili potpuno negativan stav o njemu ima 41,8 posto anketiranih građana, dok je onih koji nemaju ili ne žele iskazati stav 24 posto.

Gradonačelnik Tomašević tako predvodi dva popisa – političara s najvećim brojem negativnih, ali i popis političara s najvećim brojem pozitivnih ocjena građana, pokazalo je istraživanje CroElecto koje je provela agencija 2X1 komunikacije od 15. do 19. siječnja na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika, piše Večernji list.

Na popisu pozitivaca na drugom mjestu iza Tomaševića slijedi oporbeni gradski nezavisni vijećnik Ivica Lovrić s 22,6 posto pozitivnih ocjena. Lovrić, dugogodišnji suradnik Milana Bandića i bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport, ne krije da planira u utrku za čelnog čovjeka grada na idućim lokalnim izborima. Koristi svaku priliku za napad pa je tako u studenom aktualnu vlast optužio za kriminal zbog preplaćenih – sadnica stabala. Dohvatio se i teme gospodarenja otpadom pa je, uz ostalo, objavio fotografije uz tvrdnju da vlast nezakonito odlaže biootpad na Jakuševec i time ugrožava zdravlje i sigurnost građana. Treći na listi najpozitivnijih gradskih političara je Renato Petek, član SDP-a, samim time nominalno i većine u Skupštini, no i jedan od žešćih Tomaševićevih kritičara, s 20,1 posto. Slijede HDZ-ov Mislav Herman s 16,4 posto i Davor Bernardić s 14,4 posto. Za Trpimira Golužu i Joška Klisovića više od polovice anketiranih nema izgrađen stav, dakle neutralni su.

Posebno istraživanje CroElecto provodi se svaki drugi mjesec u Zagrebu s ciljem ispitivanja zadovoljstva Zagrepčana načinom na koji gradonačelnik Tomašević upravlja gradom te dojma o istaknutim gradskim političarima. Pokazalo se da raste nezadovoljstvo Tomaševićevim upravljanjem. U svim pitanjima koja se dvomjesečno postavljaju Zagrepčanima vidljiv je rast nezadovoljstva načinom na koji gradonačelnik vodi Zagreb. Tako 30,2 posto ispitanika smatra da Tomašević dobro upravlja gradskim proračunom za razliku od 40,7 posto koji smatraju suprotno, uz 29,1 posto neodređenih. Da je gradsko vodstvo uspješno u vođenju ZG Holdinga, smatra tek 21,5 posto, dok 51,2 posto smatra suprotno. Nadalje, 20,9 posto misli da je Tomislav Tomašević učinkovit u rješavanju svakodnevnih komunalnih problema, dok čak 57,9 posto misli da nije.

Najveća koncentracija i najveći rast nezadovoljstva, što čudi s obzirom na Tomaševićevu aktivističku povijest i kritiziranje Milana Bandića na tu temu, zabilježena je na području gospodarenja otpadom. Nakon drugog odrona otpada na Jakuševcu, kad je teško ozlijeđen jedan od radnika, i otvaranja pitanja lokacije Centra za gospodarenje otpadom u Resniku, čak 61,6 posto ispitanih Zagrepčana smatra da gradska vlast nije uvela bolji sustav gospodarenja otpadom. S druge strane, 23,8 posto anketiranih građana smatra je sustav gospodarenja otpadom poboljšan u odnosu na mandate Milana Bandića, dok ih je 14,6 neodređenog stava. Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj događanja oko Jakuševca i Resnika, to više što stanovnici tog dijela grada ne žele da se centar gradi blizu njihovih kuća. No Tomašević ne vidi drugo rješenje.

Tagovi: tomašević, zagreb, holding, lovrić, goluža, herman, čistoća, jakuševec, resnik
PROČITAJ I OVO
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE