GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valentina Wiesner još jedan mandat na čelu DZNAP-a

Valentina Wiesner još jedan mandat na čelu DZNAP-a
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 20:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je izbornu Skupštinu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, na kojoj je izabralo Predsjedništvo i Nadzorni odbor u novom sastavu za sljedeći četverogodišnji mandat.

Predsjednica društva u novom je mandatu i dalje Valentina Wiesner, za glavnog tajnika izabran je Gorden Knezović. Dosadašnje je Predsjedništvo članstvu podnijelo izvještaj o aktivnostima i financijama za prošlu godinu i prezentiralo plan rada za 2020.

- Trenutačno nam je najvažniji cilj monetizirati distribuiranje fotografija od press clipping agencija s kojima smo u posljednjem kvartalu 2019. počeli pregovore o visini naknada. S obzirom da smo raskinuli stari ugovor koji nije regulirao kolektivnu zaštitu fotoreportera, od 1. siječnja press clipping agencije nemaju važeći ugovor za distribuiranje medijskih sadržaja – istaknula je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner te dodala da je DZNAP, zbog dosad neuspješnih pregovora, zatražio vanjsku arbitražu od krovne udruge za press clipping agencije pri HGK, a krajnja je instanca donošenje cjenika od Vijeća stručnjaka.

No, kako agencije moraju nastaviti poslovanje u skladu sa zakonom, a to bez važećeg ugovora nije moguće, DZNAP očekuje da će do kraja tromjesečja postići dogovor i o naknadama za fotoreportere.

Predstavnici DZNAP-a lani su se uključili i u radnu skupinu za donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, u koji se implementira Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

- Zakon „doživljava“ i mnoge druge promjene, a naš je cilj da kroz njih novinari i fotoreporteri ne budu oštećeni i da se maksimalno zaštite naša autorska prava, što u odnosu na izdavače, što u odnosu na treće strane koje osvaruju prihode vežući svoje sadržaje uz medijske objave i ostvarujući na taj način prihode u kojima kroz naknade moraju participirati i autori – poručila je predsjednica DZNAP-a.

Tijekom prošle godine iz Fonda za poticanje autorstva i medijsko poduzetništvo DZNAP je financirao projekt Gordena Knezovića o digitalizaciji medija i poslovnim modelima, Bernarda Ivezića i Dražena Tomića o autorizaciji i autorskim pravima, Sanje i Stjepana Bubala o tome kako prisutnost na Facebooku utječe na novinare u Hrvatskoj, Miroslava Wranke o umjetnoj inteligenciji u kontekstu autorskih prava, knjigu Radoslava Dejanovića „Alati za provjeru lažnih vijesti“ te film o piratiziranju medija Tihomila Ledinščaka.

Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava objavilo je, a Skupština potvrdila, novu listu svojih 150 autora čiji tekstovi su u najvećem broju prodani klijentima press clipping agencija, na čijem je čelu gospodarski novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić. Lani su politički autori bili prodavaniji nego prethodnih nekoliko godina, s obzirom da je bila izborna godina.

Popis autora sastavljen je na temelju izvještaja press clipping agencija o tekstovima te audio i video prilozima koji su dostavljani njihovim korisnicima.

Fotografija: Mario Ćužić

Tagovi: Valentina Wiesner, Gorden Knezović, Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava
PROČITAJ I OVO
U Francuskoj više od 5.300 umrlih od koronavirusa
ŽRTVE
U Francuskoj više od 5.300 umrlih od koronavirusa
PARIZ - S 471 umrlih u posljednja 24 sata broj žrtava koronavirusa u Francuksoj dosegnuo je 4.503, a s najmanje 884 umrlih u umirovljeničkim domovima broj se penjena najmanje 5.387, prenose agencije
Zdravstvenim radnicima u samoizolaciji prosječna plaća u prethodna tri mjeseca
PLAĆE
Zdravstvenim radnicima u samoizolaciji prosječna plaća u prethodna tri mjeseca
ZAGREB - Zdravstveni radnici koji su u samoizolaciji zbog kontakta s osobama zaraženim koronavirusom imaju pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće u prethodna tri mjeseca, navodi se u uputi ministra zdravstva Vilja Beroša poslanoj u četvrtak bolnicama.
Polovica čovječanstva u karanteni
IZOLACIJA
Polovica čovječanstva u karanteni
NEW YORK - Više od 3.9 milijardi ljudi, ili polovici svjetske populacije, rečeno je ili naređeno da ostanu kod kuće kako bi se spriječilo širenje smrtnosnog virusa Covid-19, prenosi Euronews.
Božinović: Dok ne pronađemo cjepivo, morat ćemo balansirati između mjera restrikcija i popuštanja
STAVOVI
Božinović: Dok ne pronađemo cjepivo, morat ćemo balansirati između mjera restrikcija i popuštanja
ZAGREB - "Ono što mene zadovoljava - velika većina građana ponaša se u skladu s uputama, ostali su predmet naših kontrola, postupanja..."
Nove mere: Zabrana kretnja od subote u 13h do ponedeljka u pet ujutru
POTEZI
Nove mere: Zabrana kretnja od subote u 13h do ponedeljka u pet ujutru
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na konferenciji za novinare u Palati Srbije da će od subote u 13 časova do ponedeljka u pet ujutru biti zabranjeno kretanje svim građanima Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE