GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud neće utvrđivati je li Plenković razvlastio Milanovića

Ustavni sud neće utvrđivati je li Plenković razvlastio Milanovića
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 10:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ustavni sud odbio je prijedlog SDP-ova zastupnika Arsena Bauka i nije se upustio u utvrđivanje je li se premijer Andrej Plenković ogriješio o Ustav razvlašćujući predsjednika Zorana Milanovića ustavne ovlasti sukreatora vanjske politike, piše u srijedu Jutarnji list.

Povod je “način donošenja odluke o glasovanju predstavnika Hrvatske u UN-u o Rezoluciji o zaštiti civila i poštivanju pravnih i humanitarnih obveza na sjednici Opće skupštine UN-a od 27. listopada 2023. u New Yorku”.

Bauk tvrdi da odluka o načinu glasovanja hrvatskog predstavnika (Hrvatska je glasala protiv rezolucije o primirju u Gazi jer se u njoj nije izrijekom spominjao napad Hamasa) nije donesena u skladu s člankom 99. stavkom 1. Ustava koji kaže da predsjednik i Vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike.

To je, napomenuo je, vidljivo jer je Milanović u javnim nastupima isticao svoje stajalište da je Hrvatska trebala ostati suzdržana. Bauk je ustavnim sucima ukazao i na to da izostanak suradnje Milanovića i Vlade u konkretnoj situaciji nije izoliran slučaj kad je riječ o oblikovanju i provođenju vanjske politike pa zaključio da su ispunjene pretpostavke da taj odnos intervencijom Ustavnog suda bude “vraćen” u okvire članka 99. stavka 1. Ustava.

U odgovoru koji je potpisao šef Ustavnog suda Miroslav Šeparović spominje se posebna vrsta ustavnosudskog postupanja na temelju izvornog ovlaštenja Ustavnog suda da “prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti”.

Pojašnjava se kako to znači da Ustavni sud prati pojave koje ukazuju na narušavanje ustavnosti i zakonitosti te, kad ocijeni da postoji potreba, upućuje Saboru izvješće o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti.

Dodao je da će Ustavni sud tako nešto poduzeti uoči li sustavnu pojavu, ali je ovdje suci nisu našli.

Tagovi: USTAVNI SUD, BAUK, MILANOVIĆ, PLENKOVIĆ, ŠEPAROVIĆ
PROČITAJ I OVO
Srbija i Hrvatska imenovat će koordinatore za rješavanje otvorenih pitanja
DOGOVOR
Srbija i Hrvatska imenovat će koordinatore za rješavanje otvorenih pitanja
NOVI SAD - Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije Gordan Grlić Radman i Marko Đurić dogovorili su u petak u Novome Sadu imenovanje dvojice koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.
Dačić: Likvidiran ubojica srpskog policajca
LIKVIDACIJA
Dačić: Likvidiran ubojica srpskog policajca
BEOGRAD - Poptredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran čovjek koji je ubio policajca u Loznici.
Što se događa ako se Biden povuče iz predsjedničke utrke?
SCENARIJI
Što se događa ako se Biden povuče iz predsjedničke utrke?
WASHINGTON - Predsjednik Joe Biden pod opsadom je unutar vlastite stranke, dok ga sve više demokrata - privatno i javno - poziva da prekine svoje pokušaje ponovnog izbora nakon njegove štetne debate protiv Donalda Trumpa.
Njemačka, Scholz i Vučić: Preko litija do Europske unije
RESURSI I POLITIKA
Njemačka, Scholz i Vučić: Preko litija do Europske unije
BEOGRAD - Njemački kancelar putuje u Beograd. Radi se o važnom ugovoru o isporuci litija. Njemački političari upozoravaju da ne bi smjelo doći do popuštanja Vučiću kad se radi o ostvarivanju demokratskih standarda.
Najveći demokratski donori žele natjerati Bidena da odustane od kandidature
STAVOVI
Najveći demokratski donori žele natjerati Bidena da odustane od kandidature
NEW YORK - U utorak početkom srpnja, 75 bogatih demokratskih političkih donatora okupilo se na pozivu za Zoom kako bi razgovarali o daljnjem putu predsjednika Joea Bidena nakon njegove katastrofalne debate protiv Donalda Trumpa, doznaje CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE