GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK podignuo optužnicu protiv HDZ-ovog župana Damira Dekanića

USKOK podignuo optužnicu protiv HDZ-ovog župana Damira Dekanića
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2023 / 15:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana, među kojima je i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Riječ je o prometnoj nesreći za koju se sumnjiči da ju je skrivio upravo Dekanić.

Kako navodi USKOK, optužnicom se Dekanića tereti da je 17. travnja 2022. u Cerni i Županji, nakon što je upravljajući službenim automobilom Županije uslijed vožnje pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće, u nakani da izbjegne svaku odgovornost za tako prouzročenu nesreću, s vlasnicom oštećenog vozila i svojim bratićem (koji je na njegovo traženje sa svojim osobnim automobilom ubrzo stigao na mjesto događaja) dogovorio kako će u slučaju dolaska policije prikazati da je službenim automobilom Županije upravo njego bratić.

Osumnjičeni su i da su se dogovorili kako je do nesreće došlo uslijed izbjegavanja naleta na životinju na cesti, dok se Dekanić nalazio na mjestu suvozača.

Kada je policija o prometnoj nesreći zaprimila obavijest, pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, vođa ophodnje i vođa očevidne ekipe prihvatili Dekanićevo traženje da neistinito prikažu da je njegov bratić skrivio prometnu nesreću.

Sumnjiči se i da su prihvatili i da neistinito prikažu okolnosti uslijed kojih se prometna nesreća dogodila.

Nakon provedenog očevida i poduzimanja drugih službenih radnji te neistinitih izjava Dekanića i bratića, na mjestu nesreće je upravo bratiću uručena obavijest da je on počinio prekršaj.

Osim toga se Dekanić tereti da je u razdoblju od 17. travnja do 21. lipnja 2022. u Vukovaru i Vinkovcima, s namjerom sprječavanja namirenja osiguravajućeg društva, zaposlenicima Županije predao potvrdu policije o prometnoj nesreći, u kojoj je navedeno da je u trenutku nesreće službenim vozilom upravljao bratić znajući da to ne odgovara istini.

Na temelju toga je Županija osiguravajućem društvu podnijela odštetni zahtjev za naknadu štete na službenom automobilu. Osiguravajuće društvo je u uvjerenju da su predočeni podaci istiniti, nakon izvršene procjene oštećenja, utvrdilo svoju obvezu namirenja štete.

Zatim je Dekanić u ime Županije zaključio nagodbu s osiguravajućim društvom o isplati štete od 11.196,76 eura koji iznos je potom i isplaćen Županiji, dok je vlasniku kuće isplaćena šteta na betonskoj ogradi od 1205,48 eura kao i šteta na vozilu od 1486,50 eura.

Na taj način je Dekanić izbjegao svoju regresnu obvezu plaćanja štete osiguravajućem društvu koje je oštetio za ukupan iznos od 13.888,74 eura, u kojem iznosu je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist.

Tagovi: Damir Dekanić, uKSOK
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE