GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN: Rat u Gazi mogao bi dovesti do eksplozije smrtnosti djece

UN: Rat u Gazi mogao bi dovesti do eksplozije smrtnosti djece
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 08:01
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Alarmantan nedostatak hrane, rastuća pothranjenost i neobuzdano širenje bolesti mogli bi izazvati eksploziju smrtnosti djece u Gazi, upozorili su Ujedinjeni narodi.

Dvadeset tjedana nakon početka izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, agencije UN-a upozorile su da su hrana i sigurna voda postale "nevjerojatno oskudne" na palestinskom području, dodajući da gotovo sva mala djeca imaju zarazne bolesti.

"Pojas Gaze na putu je da bude svjedokom eksplozije smrtnosti djece, koja se može spriječiti, a koja bi pogoršala ionako nepodnošljivu razinu smrtnosti djece u Gazi", rekao je Ted Chaiban, zamjenik voditelja humanitarnih aktivnosti UN-ove agencije za djecu UNICEF.

Najmanje 90 posto djece mlađe od pet godina u Gazi ima jednu ili više zaraznih bolesti, prema zajedničkoj procjeni UN-ovih agencija za djecu, hranu i zdravlje. Sedamdeset posto je imalo proljev u dva tjedna prije izrade procjene, što je povećanje od 23 puta u usporedbi s podacima iz 2022. godine.

"Glad i bolest su smrtonosna kombinacija", rekao je dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužen za hitne situacije Mike Ryan. “Gladna, oslabljena i duboko traumatizirana djeca češće obolijevaju, a bolesna djeca, osobito s proljevom, ne mogu dobro apsorbirati hranjive tvari”, rekao je.

"To je opasno i tragično i događa se pred našim očima."

Hamasov napad na južni Izrael 7. listopada rezultirao je smrću oko 1.160 ljudi u Izraelu, većinom civila, prema podacima AFP-a. U izraelskom napadu na Gazu ubijeno je više od 29.000 ljudi, većinom žena i djece, prema podacima ministarstva zdravstva teritorija kojim upravlja Hamas.

Od početka rata, Gaza je zapala u prehrambenu krizu, a vanjska pomoć je uvelike ograničena. Procjena UN-a pokazala je da je više od 15 posto djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi odnosno svako šesto akutno pothranjeno, dok tri posto pati od teške iscrpljenosti.

"Radi se o obliku pothranjenosti koji je najopasniji po život, zbog čega su mala djeca u najvećem riziku od medicinskih komplikacija i smrti, osim ako ne dobiju hitnu terapiju", navodi WHO.

"Kako su podaci prikupljeni u siječnju, situacija je danas vjerojatno još teža", upozorile su agencije UN-a. U južnoj Gazi pet posto djece mlađe od dvije godine akutno je pothranjeno, prema procjeni.

Prije rata se samo 0,8 posto djece mlađe od pet godina u Gazi smatralo akutno pothranjenim, istaknule su agencije UN-a. "Ovakav pad stanja uhranjenosti stanovništva u tri mjeseca je bez presedana na globalnoj razini", rekli su.

Prema podacima WHO-a osim 90 posto djece mlađe od dvije godine i 95 posto trudnica i dojilja "suočava se s ozbiljnim nedostatkom hrane – što znači da su konzumirale dvije ili manje skupina namirnica u prethodnom danu".

Dodaje se i da hrana kojoj imaju pristup ima najnižu nutritivnu vrijednost. 95 posto kućanstava "ograničava obroke i veličinu porcija", a da 64 posto kućanstava jede samo jedan obrok dnevno.

Više od 95 posto kućanstava izjavilo je da su ograničili količinu hrane koju jedu odrasli kako bi osigurali da mala djeca imaju hranu, objavio je WHO.

Tagovi: GAZA, POTHRANJENOST, KATASTROFA, HRANA, GLAD
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE