GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinska vojska srušila kineski dron, svijet na rubu eskalacije sukoba

Ukrajinska vojska srušila kineski dron, svijet na rubu eskalacije sukoba
INCIDENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 09:17
Autor: SEEbiz
KIJEV - Ukrajinski vojnici tvrde da su tijekom vikenda na svom teritoriju automatskim oružjem oborili naoružani dron kineske proizvodnje, piše CNN.

Mugin-5 je komercijalna bespilotna letjelica koju je napravio kineski proizvođač sa sjedištem u lučkom gradu Xiamenu, na istočnoj obali Kine.

Neki tehnološki blogeri kažu da su poznati kao "Alibaba dronovi" jer su bili dostupni za prodaju do 15.000 dolara na kineskim tržišnim web stranicama.

Mugin Limited potvrdio je za CNN da se radi o njihovoj letjelici, nazvavši to "nesretnim incidentom".

To je najnoviji primjer korištenja civilne bespilotne letjelice koja je naknadno opremljena i naoružana, što je znak brzog mijenjanja obrazaca ratovanja.

"Uzduž prve linije bojišnice, mi zapravo cijelo vrijeme vršimo zračno izviđanje", rekao je Maxim, 35-godišnji veteran zračnih snaga, za CNN.

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) rekla je za CNN da su ih njihovi agenti bazirani na teritoriju pod kontrolom Rusije upozorili da je dron lansiran od tamo i krenuo prema ukrajinskom cilju.

SBU je tada digao uzbunu kod vojnih jedinica baziranih u istočnoj Ukrajini, u blizini grada Slavjanska.

Oko 2 sata ujutro, u subotu, borci 111. brigade Teritorijalne obrane Ukrajine čuli su dron i čak vidjeli bljeskanje svjetla na zrakoplovu.

"Od zvuka, od signalnog svjetla, vojnici su pucali u njega i oborili dron", rekao je Maxim.

Maxim je rekao da je dron letio na vrlo niskoj visini - dovoljno blizu da ga se obori pištoljem.

U siječnju su dužnosnici u regiji Luhansk u istočnoj Ukrajini koja je pod kontrolom Rusije rekli da su oborili Mugin-5 koji su lansirale ukrajinske snage.

Ukrajinski dužnosnici nisu komentirali ovaj konkretan incident, ali stručnjaci kažu da postoje dokazi da su obje strane u sukobu koristile tehnologiju.

Tagovi: Ukrajina, rat u Ukrajini, kineski dron, Mugin Limited
PROČITAJ I OVO
Krovinović napadnut u Zagrebu
NAPAD
Krovinović napadnut u Zagrebu
ZAGREB - Vezni igrač Hajduka Filip Krovinović sinoć je napadnut u Zagrebu nakon utakmice Lokomotiva - Hajduk, a klub se oglasio priopćenjem za medije.
Sunak: Ako pobijedimo, uvest ćemo obvezni vojni rok
KONZERVATIVCI
Sunak: Ako pobijedimo, uvest ćemo obvezni vojni rok
LONDON - Britanska Konzervativna stranka uvest će obvezno služenje vojnog roka za 18-godišnjake ako pobijedi na nacionalnim izborima 4. srpnja, pri čemu će postojati mogućnost volontiranja u zajednici umjesto služenja vojnog roka, rekao je u nedjelju premijer Rishi Sunak.
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
OTKRIĆA
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
KERESTINEC - "Avion je propao kroz krošnje, bilo ga je teško uočiti iz zraka. Šuma je gusta. Poprilično je uništen, okrenut je naopako", kazao je jedan HGSS-ovac.
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BIZARNO
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BERLIN - Njemačke oružane snage ili Bundeswehr planiraju koristiti aplikaciju za kratke video snimke TikTok za pronalaženje novih novaka.
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
RAT U UKRAJINI
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
HARKIV - Najmanje dvoje ljudi poginulo je danas u ruskome napadu na specijalizirani trgovački centar, u kojemu se prodaju građevinski proizvodi, u Harkivu, drugome po veličini ukrajinskom gradu smještenom u regiji koja je tijekom više od dva tjedna meta ruskih napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE