GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajini prijeti težak udarac iz SAD-a

Ukrajini prijeti težak udarac iz SAD-a
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 07:36
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
WASHINGTON - Potpora SAD-a Ukrajini uskoro će proći značajan test. Ovo se ne odvija na pozornici republikanske predsjedničke debate ili u Bijeloj kući, već na Capitol Hillu, u Zastupničkom domu pod kontrolom nove republikanske većine, predvođene Kevinom McCarthyjem.

Prevladavajuće stajalište je da će američka potpora Ukrajini ostati čvrsta sve dok je Joe Biden predsjednik, dakle barem do siječnja 2025. Ali tu se zanemaruje činjenica da je Kongres zapravo taj koji kontrolira novčanike. Od preuzimanja dužnosti u siječnju, republikanski kontrolirani kongres nije usvojio niti jedan zakon o financiranju Ukrajine. No, treba reći kako Bijela kuća to dosad nije ni tražila.

Republikanska stranka je, naime, sve više podijeljena u svojoj podršci Ukrajini, kao što je zorno pokazano u nedavnoj predsjedničkoj debati republikanaca. Ovo je dio dubljeg problema u vanjskoj politici, gdje se Trumpovi neoizolacionisti sukobljavaju s internacionalističkim i neokonzervativnim školama koje utjelovljuju McCain i Reagan.

Ali to znači i da će Kevinu McCarthyju, slabom govorniku koji očajnički želi održati svoj republikanski klub ujedinjenim, biti mrsko iznositi bilo kakve zakone koji izazivaju podjele - kao što je financiranje Ukrajine.

Prethodni kongres pod vodstvom Nancy Pelosi u prosincu je usvojio ogroman paket potpore od dodatnih 25 milijardi dolara. To je Bidenovoj administraciji dalo potencijalno dugu stazu financiranja za potporu Ukrajini, sve dok su se sredstva razborito dodjeljivala.

Umjesto da se vrati u Kongres tijekom posljednjih devet mjeseci, administracija je pazila na svoj novčanik i pažljivo upravljala stopom potrošnje, što je bio glavni ograničavajući čimbenik u sposobnosti administracije da osigura skupe sustave, kao što su F-16 ili ATACMS.

Bijes Bijele kuće na Njemačku jer ih je prisilila da isporuče tenkove Abrams u veljači nije bio zbog zabrinutosti oko eskalacije ili zato što nije željela da Ukrajina ima tenkove već je velikim dijelom problem bio trošak. Slično tome, administracija ne bi pružila obuku Ukrajincima na F-16 da to nije bila voljna.

Tagovi: UKRAJINA, Pentagon, Kongres,Kevin McCarthy
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE