GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Splitu srušeno jedno od najstarijih stabala, građani ogorčeni

U Splitu srušeno jedno od najstarijih stabala, građani ogorčeni
URBICID
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2023 / 08:00
Autor: SEEbiz
SPLIT - Na gradilištu novog poslovno-garažnog kompleksa Small Mall u centru Splita jučer je srušeno stablo crnog koprivića, vrste poznatije pod imenima koštela i pelegrinka.

Na društvenim mrežama objavljena je snimka koja prikazuje bager koji ruši stablo koje se nalazi unutar ograđenog gradilišta, što je izazvalo val negodovanja među građanima Splita.

Radi se o jednom od najvećih i najstarijih stabala u gradu, piše Dalmatinski portal. Portal piše i da su građani koji su snimili video uklanjanja stabla zvali policiju, inspekciju i komunalne redare. Komunalni redari su se pojavili na mjestu događaja, no pitanje je što u datim okolnostima mogu konkretno napraviti.

U Policijskoj upravi su potvrdili da su dobili poziv građana zbog uklanjanja stabla. Policijski službenici su došli na gradilište, ali nisu utvrdili da ima ikakvih elemenata za policijsko postupanje.

“Nema više pelegrinke, prvu su je riješili, investitor za poželit”, napisao je na Facebooku kotarski vijećnik Branimir Urlić.

O rušenju stabla se oglasio i splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević koji za rušenje krivi prethodnu vlast.

“Neke stvari vrijede više nego što je njihova novčana vrijednost, a jedna takva je bila i pelegrinka na Vukovarskoj koja je danas posječena od strane investitora. Doći će tu razna stabla, al nijedno neće nadomjestit tu pelegrinku koja je utisnuta u memoriju cijele generacije.

Kad kažem da ćemo godinama još osjećati posljedice bivših vlasti, tada mislim baš na ovakve situacije gdje na temelju GUP-a koji su navedene vlasti skrojile, kao i izdanih dozvola u njihovim mandatima, događaju se ovakve stvari.

Ostaje nejasno kako pri izdavanju lokacijske dozvole 2009. godine nije bilo ni spomena navedenog stabla (zašto nije zaštićeno) kao i zašto navedeno nije bilo zavedeno u zeleni katastar. Znam da ugovore i dozvole iz bivših mandata ne možemo poništiti kao ni njihove štetne učinke poput ovoga, al možemo barem kao društvo posljedice osuditi”, napisao je Ivošević na Facebooku.

O rušenju se oglasila i stranka Pametno. “(SMRT PELEGRINKE) GUP grada Splita štiti svako stablo promjera većeg od 60 cm, štiti on i sva ostala velika zdrava stabla. No GUP je sam po sebi mrtvo slovo na papiru ako nema vlast i upravu koja ga je spremna provoditi i mijenjati stvari na bolje.

Mi takvu vlast nažalost nemamo. Zato je danas umrlo stablo koje bi po svim parametrima trebao štiti GUP od bezumnih investitora i njihovih investicija koje dovode još betona, turista i auta u srce grada. Trebamo li reći da je zakonitost ove nasilne investicije debelo upitna.”

Tagovi: Split, Branimir Urlić
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE