GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Lovrinčevićevu mandatu agencije iz transkripata dale 1,7 mil. eura

U Lovrinčevićevu mandatu agencije iz transkripata dale 1,7 mil. eura
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2023 / 09:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ne stišava se bura nakon saznanja kako je savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević snimljen kako se hvali da šakom i kapom daje novac preko državnih tvrtki i ministarstva za oglašavanje u medijima.

Sada se tvrdi kako su javne agencije i državne tvrtke za koje je Jurica Lovrinčević, bivši posebni savjetnik smijenjenog ministra gospodarstva Davora Filipovića tvrdio da ih kontrolira potrošile ili će tek dati, oko 1,7 milijuna eura na kampanje u medijima, piše danas Jutarnji list. Radi se o razdoblju od kada je Lovrinčević imenovan pa do danas.

Podsjećamo, istraživački novinar koji je u to vrijeme imao angažman za emisiju na Mreža TV Marin Vlahović, snimao je razgovore s Lovrinčevićem u kojima ovaj najavljuje da će u dva mjeseca osigurati toj lokalnoj televiziji 200.000 eura te da od toga traži polovicu novca za sebe. Tada mu je i nabrojao tvrtke koje navodno kontrolira u Ministarstvu gospodarstva, iz kojih može “pustiti” novac, a tu su, kako je rekao, Fond za zaštitu okoliša, Janaf, Hrvatske vode te Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

“Ja sam ove godine izvukao 140 hiljada eura, mogu i iduće godine isto, minimalno. Barem dok sam tu u Ministarstvu, tu di pada lova, tak da, love ima, nije problem”, dio je iz transkripta snimljenih razgovora koje je objavio Nacional. Slijedom tih transkripata, Jutarnji je upitao državne tvrtke i agencije koje se spominju u tim razgovorima koliko su dali novca za oglašavanje medijima.

Najviše je novca dao Fond za zaštitu okoliša. Naime, na pitanje je li na bilo koji način Lovrinčević utjecao na odluke kojim medijima i koliko će se novca uplatiti, iz samog Fonda odgovorili su kako je Lovrinčević bio posebni savjetnik ministra za strateško planiranje i medije te član Upravnog odbora Fonda

Iz Fonda su na sve medije i agenciju Akter public, od kolovoza prošle godine do danas, potrošili, ili će tek potrošiti, 957.140 eura. Najviše je novca namijenjeno Novoj TV – blizu 180.000 eura. Gotovo 60.000 eura već im je isplaćeno za kampanju u 2022., a za ovu i iduću godinu planirani budžet je gotovo 120.000 eura. RTL je dobio 135.500 eura, a HRT nešto više od 78.000 eura. Od svih lokalnih televizija, Mreža TV dobila je najviše – ukupno više od 73.000 eura, tek nešto malo manje od javne, nacionalne televizije.

Sve televizije i radiostanice u prošloj i ovoj godini dobile su, ili će dobiti, 577.191 eura, dok je 379.949 eura na javnom natječaju ove godine dobila agencija Akter public. Riječ je o agenciji koja zakupljuje oglasni prostor u tisku i na web portalima. Natječaj je raspisan u lipnju, a na njega su se, uz Akter public, javili i Hanza Media, Večernji list i 24 sata, te Millenium promocija. Akter public navodno je imala ekonomski najpovoljniju ponudu i s agencijom je sklopljen ugovor na godinu dana.

Agencija Hamag Bicro u ovom je razdoblju bila drugi najveći oglašivač. Za marketing je utrošeno više od 560.000 eura, ali iz agencije nam nisu specificirali na koje točno medije. Na konkretan upit koliko su od toga potrošili na Mrežu TV, i kako je došlo do suradnje, odgovorili su da su im do danas uplatili nešto više od 86.000 eura.

“Do suradnje s Nezavisnom TV došlo je sukladno obvezi iz članka 38. Zakona o medijima, koji kaže kako su tijela državne uprave i javne ustanove kojima je osnivač RH dužna 15 posto godišnjega iznosa namijenjenoga promidžbi ili oglašavanju utrošiti na oglašavanje u audiovizualnim ili radijskim programima regionalnih i lokalnih nakladnika”, rekli su.

Tagovi: lOVRINČEVIĆ, FILIPOVIĆ, MREŽA TV
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE