GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati

Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAKONSKI OKVIR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 19:48
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Damir Trut bio je gost Dnevnika gdje je govorio o novim mjerama i situaciji s epidemijom koronavirusa.

Kazao je kako od epidemioloških mjera sigurno ima koristi.

"Ove koje su dosadašnje su nam držale broj zaraženih na jednoj određenoj razini i na jednom usporenom rastu. Kako smo vidjeli da broj zaraženih ne pada, danas su predstavljene nove, malo žešće mjere, da tako kažem i nadam se i vjerujem da će one imati svoj pozitivni efekt", kazao je.

Na konstataciju kako je premijer najavio sanckije kaže kako ne zna na što je točno premijer mislio, ali kako se stalno nadzire.

"Znači inspekcije Ravnateljstva civilne zaštite, inspekcije Državnog inspektorata, policija i svi ostali koji su u sustavu nadzora nadziru i kažnjavaju. Poglavito u zadnje vrijeme, zadnjih mjesec dana", ističe.

Upitan koliko su kazni ispisali dosad, odgovara: "U zadnjih mjesec dana je sigurno preko tridesetak i nešto kazni koje su napisane. Te kazne po Zakonu o sustavu civilne zaštite su za pravne osobe od 20 do 70 tisuća kuna, za odgovornu osobu 10 do 30 tisuća kuna. Znači, po Zakonu o zaštiti stanovništva može biti od 3 do 8 tisuća kuna, mogu biti i po Zakonu o ugostiteljstvu kazne".

A što je s kažnjavanjem fizičkih osoba?

"Da bi se kažnjavalo građane, prvo treba donijeti odluku o tome. Mi zaista do sada nismo takvu odluku donijeli. Prema građanima se išlo edukativno. Znači da se senzibiliziraju i da znaju da se treba zaštititi, da treba zaštititi sebe i druge i cijelo vrijeme radimo takvu jednu edukaciju. Koliko smo bili uspješni - u jednom vremenu vrlo uspješni i čini mi se da je u ovo zadnje vrijeme to malo popustilo i da je ta stega malo manja i vjerojatno će se morati pribjeći i tako nečemu", kazao je Trut.

Na pitanje znači li to da ste treba mijenjati Zakon o civilnoj zaštiti ili Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti da bi se moglo kazniti građane, Trut je reko: "U pravu ste" i dodaje kako ne znam hoće li doći do izmjena zakona te da će se tek vidjeti.

Ističe kako se privatna okupljanja teško mogu kontrolirati.

"Zato i kažem da mi cijelo vrijeme radimo edukaciju i pokušavamo promijeniti svijest građana. Jer građani moraju biti svjesni da se moraju pridržavati mjera. Nema ni toliko policije, ni toliko inspektora civilne zaštite niti toliko bilo kojeg segmenta nadzora koji bi mogao svakom građaninu biti iza leđa i govoriti mu kako i na koji način se treba ponašati. To je utopijsko razmišljanje, svijest građana je ono što je bitno. Mogu reći da se u velikoj većini građani ponašaju kvalitetno i onako kako je propisano", veli Trut.

Jesmo li u light lockdownu?

"Ne znam što je lockdown i kako ga definirati. Ja nisam nigdje pročitao definiciju. Ovo što mi imamo to je umjerena odluka ili umjerene mjere prema onoj situaciji i broju zaraženih koji mi imamo i situaciji koju mi imamo danas u Hrvatskoj", odgovara.

Rekao je kako misli da ugostitelji svakako trpe teret.

"Ugostiteljstvo je po svom defaultu grana gospodarstva u kojem se događaju druženja, u kojem se ljudi okupljaju, u kojem nešto popiju, nešto pojedu, slave, druže se, itd. To je nešto što zaista nije dobro u ovom trenutku epidemije", smatra.

O zalihama zaštitne opreme kaže da je dovoljna i da se nedostatak neće dogoditi.

"Što se tiče zaštitne opreme, ja zaista mislim da se ta situacija neće dogoditi. Mi imamo puna skladišta. Sve ono što izlazi u kratko vrijeme zanavljamo i ponovno ulazi u skladište. Imamo dogovore za veće nabave kojima bi podigli isto tako na jednu višu razinu količinu sredstava", rekao je Trut.

Osvrnuo se i na održavanje advenata, koji se ove godine neće održati zbog novih mjera.

"Advent se može proslaviti u krugu obitelji, on je prvenstveno duhovni događaj, a nije samo svjetovni događaj, nije samo hrana i piće kako mnogi misle da je advent. Nažalost, u ovom trenutku mislim da to zaista nije dobro i da se okupljamo na takvim lokacijama i takvim mjestima. Naravno, bit će i zabranjeno odlukom. Treba pričekati iduću godinu", kazao je zaključno.

Tagovi: Damir Trut, zakonski okvir, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Dvanaest pripadnika Nacionalne garde udaljeno s Bidenove inauguracije
OPREZ
Dvanaest pripadnika Nacionalne garde udaljeno s Bidenove inauguracije
WASHINGTON - Dvanaest pripadnika Nacionalne garde udaljeno je iz sigurnosnih postrojbi za svečanu inauguraciju Joea Bidena, u sklopu istrage o mogućim vezama s ekstremističkim skupinama, naveo je Pentagon u utorak.
Mandić: Dozvole za vakcine privremene, nedostaju informacije
NEJASNOĆE
Mandić: Dozvole za vakcine privremene, nedostaju informacije
BEOGRAD - Na sajtu Agencije za lekove piše da je odobrena samo Pfizerova vakcina i to sa dve dozvole, od kojih je jedna privremena, a jedna uslovna na 12 meseci, dok za kinesku i rusku vakcinu nema nikakvih informacija, kaže za N1 Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.
Njemačka zabranjuje platnene maske
POTEZI
Njemačka zabranjuje platnene maske
BERLIN - Njemačka je nametnula stroge mjere u studenome prošle godine, ali je na današnjem sastanku kancelarke Angele Merkel sa čelnicima saveznih država odlučeno da se u uvede strogi lockdown do 14. veljače pogotovo zbog novog soja korone iz Velike Britanije.
Njemačka donirala 40 stambenih kontejnera za potresom pogođena područja
DONACIJA
Njemačka donirala 40 stambenih kontejnera za potresom pogođena područja
ZAGREB - Njemački veleposlanik Robert Klinke predao je u utorak u Lekeniku stambene kontejnere za zbrinjavanje stanovništva koje je u razornom potresu ostalo bez svojih domova.
Republikanac McConnell: Trump je potaknuo gomilu na upad u Kapitol
OPTUŽBE
Republikanac McConnell: Trump je potaknuo gomilu na upad u Kapitol
WASHINGTON - Čelnik republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell u utorak je optužio predsjednika Donalda Trumpa, kolegu republikanca, da je izazvao nemire 6. siječnja kada je gomila njegovih pristaša upala u Kapitol.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE