GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trumpoba ključna pobjeda u New Hampshireu

Trumpoba ključna pobjeda u New Hampshireu
PREDIZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2024 / 07:52
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Donald Trump pobijedio je na republikanskim predizborima u New Hampshireu, čime je zgrabio predsjedničku nominaciju republikanaca treći put. Svoju suparnicu Nikki Haley pobijedio je u državi u kojoj je imala najbolje izglede protiv njega.

Associated Press i televizijske mreže proglasili su Trumpovu pobjedu nedugo nakon zatvaranja birališta, na temelju prvih rezultata i izlaznih anketa birača. Iako su dosad glasale samo dvije države, Trumpova pobjeda na predizborima naglasila je njegovu dominaciju u stranci.

Kako javlja BBC, prebrojano je oko 70% glasova, a Trump vodi za oko 10% ispred Nikki Haley. Bivši predsjednik ima 54.4% glasova, a Nikki Haley je na 43.6%.

Koliko još Haley može ostati u utrci?
Je li samo pitanje vremena kada će se Nikki Haley povući i predati republikansku "krunu" Trumpu? Haley je u svom govoru u New Hampshireu nakon proglašenja projekcija po kojima pobjeđuje Trump inzistirala na tome da planira nastaviti - opisujući sebe kao "borca".

Jasno je da je njezin posljednji govor u New Hampshireu osmišljen kako bi poslala poruku da ne odustaje, navodi BBC u analizi predizbora u New Hampshireu.

No, iza zatvorenih vrata njezin će tim i njezini donatori mahnito odlučivati isplati li se nastaviti ovu kampanju. Ako Haley nije mogla poraziti Trumpa u New Hampshireu, sa svim umjerenim republikancima i neovisnim biračima, kako može očekivati da će bolje proći na konzervativnijem teritoriju?

Provela je veliku većinu svog vremena u Iowi i New Hampshireu te potrošila desetke milijuna dolara, ali nije uspjela. Konzervativni birači će joj u narednim državama samo otežati stvari.

Bilo bi posebno neugodno za Haley ako bude poražena u svojoj matičnoj državi Južnoj Karolini na sljedećim važnim izborima 24. veljače.

Teško bi se oporavila od gubitka na mjestu gdje je nekoć bila guvernerka. Kako bi zaštitila svoje buduće političke ambicije, Haley bi se mogla povući iz ove utrke prije nego što se suoči s biračima iz te države.

Donald Trump ostvario je još jednu uvjerljivu pobjedu u utrci za republikanskog kandidata na izborima za Bijelu kuću u studenom.

Koliko uvjerljivo je pobijedio? Još nisu prebrojani svi glasovi, ali Trump ima prednost od oko 10 bodova.

Što kaže njegova suparnica Nikki Haley? U govoru nakon što su stigle prve projekcije, Haley je inzistirala na tome da ostaje u utrci, rekavši da je "daleko od kraja" te da su "ostali još deseci država".

"Ja sam borac. Posljednja sam koja je ostala u borbi protiv Donalda Trumpa. Pred nama je još dug put, ali nastavljamo", rekla je.

Što je s Trumpom? U svom pobjedničkom govoru Trump je svojim pristašama rekao da je Haley "imala jako lošu noć" i da je "držala govor kao da je pobijedila" kada je izgubila.

Također je doveo dva svoja poražena rivala, Viveka Ramaswamyja i Tima Scotta, koji su održali govore pred gomilom njegovih obožavatelja.

Što sada? Haley je vodila žestoku kampanju u New Hampshireu, pokušavajući pridobiti i neovisne i umjerene republikanske glasače da je podrže, ali nije uspjela sustići Trumpa. Sada će iza zatvorenih vrata njezin tim, ali i donatori, pokušati odlučiti isplati li se nastaviti s kampanjom.

Haley je imala podršku državnog republikanskog guvernera Chrisa Sununua, koji se energično zalagao za nju. Ništa od toga nije pomoglo.

Iako je prije glasanja rekla da će nastaviti s kampanjom čak i ako izgubi, republikanski čelnici već su ovaj tjedan počeli spominjati Trumpa kao "vjerojatnog kandidata" i pozivati Haley da odustane.

Na demokratskoj strani pobijedio je aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden, navodi Associated Press, iako njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću. Demokrati su prošle godine odlučili revidirati svoj kalendar glasanja, tvrdeći da New Hampshire i Iowa, tradicionalno prve dvije države u kojima se glasa, ne predstavljaju demografiju nacije.

Bidenove pristaše pokrenuli su snažnu kampanju upisivanja njegovog imena na glasačke listiće, a u preliminarnim rezultatima činilo se da su takvi listići činili veliku većinu glasova. Državni dužnosnici rekli su, međutim, da službeni rezultati demokratskog glasanja možda neće biti dostupni do srijede zbog vremena potrebnog za zbrajanje upisanih glasova.

Tagovi: TRUMP, HALEY, REPUBLIKANCI, NEW HAMPSHIRE, BIDEN
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE