GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump primio eksplozivni koktel lijekova

Trump primio eksplozivni koktel lijekova
TERAPIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 21:00
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Američki predsjednik Donald Trump najprije je govorio da je korona podvala, zatim je ipak priznao da bolest postoji i usporedio ju je s gripom. Dodao je i da je Covid-19 za 99 posto ljudi potpuno neškodljiv.

Tvrdio je i da će virus nestati sam od sebe, a kao lijek sugerirao je ispijanje kiseline. Nažalost, neki su ga i poslušali. Rugao se ljudima koji nose maske i drže fizičku distancu, sve je oko sebe grlio i ljubio.

Sve njegove tvrdnje liječnici su demantirali; priložili su i znanstvene dokaze da virus, ako ih i ne ubije, bolesnima može priuštiti itekakvu patnju. Naime, 15 posto svih slučajeva Covid-a su teži oblici kliničke slike, a pet posto ih je bilo kritično. "Virus vas može učiniti ozbiljno bolesnima, iako vas neće ubiti", govorio je dr. Anthony Fauci, vodeći čovjek borbe protiv korone u Americi. No, Trump je i dalje umanjivao opasnost, od sebe je stvarao superheroja kojemu neki virusić ne može ništa.

A onda je odmah nakon pozitivnog testa na SARS-CoV-2 pobjegao u vodeću medicinsku ustanovu u SAD-u. Ide li se u bolnicu zbog "bezazlene bolesti", pitali su se njegovi kritičari, navodeći da je ustrašeni Trump za svaki slučaj preventivno popio neodobrene lijekove, nedostupne običnim bolesnicima. Odmah su mu dali koktel antitijela koji američka FDA (Food and drug administration) nije odobrila. Helikopterom su ga prevezli u bolnicu Walter Reed, u kojoj su se liječili i predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak.

Za svaki slučaj dali su mu i lijek za ebolu – remdesivir, kao i kortikosteroid deksametazon. Pa koktel vitamina i minerala, hormona, megadoze vitamina D, C, cink, melatonin i aspirin, koji bi trebao preventivno djelovati na moguće ugruške koje uzrokuje Covid-19. Dakle, "napumpali" su ga svime što postoji.

"Predsjednik je možda jedini pacijent na planetu koji je primio ovu kombinaciju lijekova", rekao je za CNN dr. Jonathan Reiner, profesor medicine sa Sveučilišta "George Washington".

Izvori CNN-a kažu da se Trump preplašio čim je doznao da je pozitivan, te je, iako se u početku nećkao misleći da će ispasti slabić, ipak otišao u bolnicu. Iako je na svojem Twitter profilu konstantno umanjivao opasnost od bolesti, odjednom se uozbiljio i nazvao koronu – kugom! U Trumpovoj glavi Covid je tako jedan dan kao gripa, a potom kao kuga, koja je u nekoliko navrata harala svijetom od 542. do 767. godine. Bolest je došla iz Azije na Sredozemlje i usmrtila 40 milijuna ljudi, dok je 1347. u Europu došla iz Carigrada i potom se intenzivno pojavljivala po cijeloj Europi iduća čak četiri stoljeća. Na vrhuncu je usmrtila četvrtinu pučanstva.

Sve to pokazuje koliko američki predsjednik "buca" i ide iz jedne krajnosti u drugu, jer Covid-19 nije usporediv s gripom, ali nije ni izbliza tako smrtonosan kao što je nekad bila kuga. Sve to govori, navode analitičari, koliki je Trump manipulator, te s bolešću licitira kako mu odgovara.

Vratimo se na Trumpove lijekove. Deksametazon, lijek koji je uzeo Trump, treba se koristiti, napominjali su znanstvenici, samo kod bolesnika oboljelih od Covid-a koji su u teškom i kritičnom stanju, uz strog klinički nadzor. Ako je imao samo blagi tijek bolesti, zašto je uzimao lijekove koji se daju kod teške kliničke slike, kao i pacijentima na respiratoru?

To pitanje Slobodna Dalmacija uputila je našem infektologu dr. Ivi Iviću.

– Ne bih vjerovao svemu što su priopćili njegovi suradnici. Čini mi se da on nije imao blagu, nego srednju do tešku kliničku sliku. Stoga su mu i dali lijekove koji se daju u takvoj situaciji. I mi u našoj bolnici imamo remdesivir i deksametazon, kao i lijekove protiv zgrušavanja krvi, jer je dokazano da Covid može stvoriti začepljenja u krvnim žilama. Remdesivir i deksametazon dajemo sukladno kliničkoj slici.

Primjerice, ako vidimo da se bolesniku nakon određenog vremena liječenja stanje ne popravlja, da je dobio upalu pluća, onda spomenutim lijekovima nastojimo spriječiti najgore, odnosno da ne ode na respirator, gdje je ishod liječenja neizvjestan. Inače, remdesivira trenutno imamo dovoljno, naručili smo novih 100 doza. Taj lijek sam po sebi nije presudan u liječenju, ali vidjeli smo da pomaže – kaže Ivić, kojemu smo poslali nove protokole iz američkih bolnica, a odnose se na liječenje u kući u slučaju blage kliničke slike, kao i onih težih u bolnici.

U protokolima su jasno propisani vitamini, mikronutrijenti i lijekovi, pa smo ga upitali koriste li se ti medikamenti i dodaci prehrani i u našim bolnicama.

– Vitamin C u visokim dozama ne dajemo, jedino ako vidimo da je osoba deficitarna u tome. Tako je i s drugim vitaminima i mineralima koji se navode u ovom protokolu. Što se tiče prevencije i liječenja kod kuće, vitamini i drugi nutrijenti mogu pomoći, ali pozivam ljude da se drže uputa proizvođača, te da pitaju za savjet svoga liječnika. I dalje mislim da su najbolja prevencija maske, distanca i pranje ruku – kaže dr. Ivić.

Raščlanimo malo Trumpov koktel lijekova. Krenimo od vitamina C. U stranim medijima i znanstvenim publikacijama navodilo se da bi vitamin C mogao skratiti vrijeme oporavka i pomoći oboljelima, ali uz ogradu kako su potrebna daljnja istraživanja. Terapija vitaminom C provodi se i u nekim bolnicama u Srbiji.

– Istina je. Na pitanje o učinku odgovor će moći dati neke naknadne znanstvene studije. Kao anesteziolog, rekao bih vam da ne može škoditi, a pomaže li presudno? Mislim da ne pomaže – odgovorio je nedavno na naše pitanje srpski anesteziolog dr. Rade Panić, koji se brine o životno ugroženim pacijentima na respiratoru.

Trump je prije spavanja uzimao i melatonin, hormon odgovoran za dobar san, a pojedina preliminarna istraživanja pokazuju da može biti od koristi u borbi s koronom jer djeluje protuupalno i antioksidativno, te može pomoći u borbi s virusom kod osoba koje imaju dijabetes ili su pretile. Za vitamin D također se navodilo da bi mogao pomoći u boljem odgovoru na bolest, kao i mineral cink. Aspirin dobiva kako bi se preveniralo eventualno stvaranje ugrušaka.

U SAD-u, koji je najviše pogođen Covid-om (gotovo osam milijuna potvrđenih slučajeva zaraze i oko 220 tisuća smrtnih slučajeva), izrađeni su i protokoli kako bi se ove jeseni i zime smanjila smrtnost i teže posljedice na oboljele, pa je tako "Eastern Virginia Medical School" prije nekoliko dana objavio nadopunjene naputke za liječnike, pacijente, te za one koji se preventivno žele zaštititi od bolesti.

Mjere profilakse, odnosno prevencije za one u samoizolaciji ili ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, ili se pak samo žele dodatno zaštititi, sljedeće su: vitamin C – 500 mg, kvercetin 250 mg dnevno, cink 75-100 mg dnevno, melatonin (sporopuštajući): početi s 0,3 mg i povećati postupno na 2 mg noću, vitamin D3 1000-3000 dnevno i famotidin 20-40 mg po danu. Kvercetin je bioflavonoid, navodi se da je dobar protuupalni agens i jak antioksidans. Pojedine publikacije navode i da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

No, liječnici tvrde da postoje ograničeni dokazi o utjecaju spomenutih nutrijenata na imunitet i utjecaj na ishod bolesti, no ipak navode kako bi taj koktel mogao imati ulogu u prevenciji i smanjenju posljedica bolesti.

A što ako ipak razvijete blage simptome i liječite se doma? Onda bi trebalo, drže liječnici koji su napisali spomenuti protokol, povećati navedene doze, ali u liječenje uvesti i ove medikamente: aspirin 81-325 mg dnevno (osim ako osoba ne tolerira lijek), te lijek za žgaravicu famotidin, koji također navodno smanjuje mogućnost teže kliničke slike.

– Kod simptomatskih bolesnika preporučuje se praćenje stanja bolesti preko kućnog pulsnog oksimetra. Padne li razina kisika ispod 94 posto, trebali biste se javiti u bolnicu – navode američki liječnici u protokolu liječenja.

Pulsni oksimetar može se nabaviti i u našim ljekarnama, košta od 200 do 800 kuna, a mjeri puls i zasićenost krvi kisikom (bezbolno, umetanjem prsta u mali aparat).

Kod srednje teških simptoma i tijeka bolesti američki liječnici preporučuju, osim navedenih nutrijenata, i enoxaparin (lijek koji sprječava ugruške) 60 mg dnevno, spomenuti famotidin 40 mg, potom methylprednisolone (kortikosteroid koji prevenira upalu u tijelu)...

Tagovi: Donald Trump, antitijela, vitamin C, Jonathan Reiner, Ivo Ivić, melatonin, remdesivir, kortikosteroid, deksametazon
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE