GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Transformišite svoj radni dan - vežbajte kod kuće dok se bavite svakodnevnim zadacima

Transformišite svoj radni dan - vežbajte kod kuće dok se bavite svakodnevnim zadacima
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2023 / 16:29
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - U vreme kada se živi brzo i ljudi mnogo rade, redovno vežbanje može biti pravi izazov. Ali šta ako biste mogli da kombinujete svoje radne zadatke sa svojom fitnes rutinom?
Zamislite da svakodnevno radite na sticanju kondicije i figure iz snova bez žrtvovanja dragocjenog vremena i posla koji ispašta.
Zvuči nemoguće?

U ovom članku ćemo istražiti koncept vežbanja kod kuće dok se efikasno bavite svakodnevnim zadacima!

Vežbanje kod kuće donosi mnogobrojne prednosti, a lakše je nego što izgleda

U prosjeku, zaposlene odrasle osobe provode otprilike 7 do 9 sati dnevno sjedeći za svojim stolom ili se baveći sedentarnim aktivnostima.
Prema istraživanjima, sjedenje čini oko 55% do 70% ukupnih sati budnosti za prosječnu odraslu osobu u Evropi. Oko 50% zaposlenih odraslih ne bavi se nikakvom fizičkom aktivnošću.

Otprilike 20% do 30% zaposlenih osoba vježba ili se bavi fizičkom aktivnošću najmanje tri puta nedeljno. Manje od 5% zaposlenih odraslih ispunjava preporučene smjernice za fizičku aktivnost, a to je najmanje 150 minuta aerobnih vježbi umjerenog intenziteta ili 75 minuta vježbi snažnog intenziteta nedeljno.

Najčešći razlozi za nevježbanje među zaposlenima koji se navode su nedostatak vremena, umor, stres na poslu i porodične obaveze. Mnogi su usred pandemije počeli da rade od kuće i do danas se nisu ni vratili u kancelariju, ali veliki broj njih je tada i prekinuo fizičke aktivnosti kojima su se bavili.

Najčešći razlozi koje remote radnici navode za nevježbanje su nedostatak vremena i prostora.

Vreme je da se ovaj mit razbije!

Manjak prostora ne može da bude izgovor, jer vam za lagani trening i sticanje kondicije nisu potrebne nikakve glomazne sprave, a možete ga odraditi u toku radnog vremena! Vežbajte svakodnevno u vašoj kućnoj kancelariji samo uz strunjaču i par bučica!

Najvažniji korak je stvaranje rutine

Stvaranje rutine za vježbanje kod kuće ključno je za održavanje dosljednosti i postizanje ciljeva.
Prvo, odredite vreme koje ćete posvetiti vježbanju svakog dana. Izaberite optimalno vrijeme koje vam odgovara i koje je realistično za vas. To može biti rano ujutru, u pauzi od posla u toku dana, ili uveče.

Zatim, odaberite vrstu vežbanja koju želite da praktikujete, bilo da je to kardio, snaga ili fleksibilnost. Pronađite resurse i treninge koji vam odgovaraju, kao što su online video tutorijali ili aplikacije. Napravite plan vežbanja sa ciljevima i postepeno povećavajte intenzitet i težinu vežbi kako napredujete.
Bitno je da se pridržavate plana i da mu pružite prioritet u vašoj svakodnevnoj rutini.

Izbor vježbi za efikasan trening kod kuće

Izbor vežbi kod kuće može biti izuzetno raznolik i zavisi od vaših ciljeva, nivoa kondicije i dostupnosti opreme. Kombinacija vježbi za snagu, kardia i vežbi fleksibilnosti može vam pomoći da održite balansiran i efikasan trening.
Trening snage kod kuće može biti veoma efikasan, čak i uz minimalnu opremu. Jedan od takvih treninga je trening sa tegovima. Za ovaj trening će vam biti potrebni par tegova različite težine, u zavisnosti od vaše snage i sposobnosti.

Zagrevanje - počnite trening sa pet do deset minuta lagane kardio aktivnosti poput skakanja u mjestu ili trčanja u mjestu kako biste zagrijali mišiće. Takođe možete preskakati vijaču, ali i investirati u trenažer ili traku za trčanje ukoliko ste ljubitelj kardio treninga.
Čučnjevi - držeći tegove u rukama pored tijela, ispred sebe savijenih laktova ili na ramenima, spustite se u čučanj polako, držeći leđa ravna. Zatim se vratite u uspravan položaj. Ponovite 10-15 puta za jedan set i izvedite ukupno 3 seta.
Sklekovi - lezite na pod i podignite se u položaj skleka. Spustite se prema podu, savijajući laktove, i zatim se vratite u početni položaj. Ako su vam sklekovi previše teški, možete ih izvesti s kolenima na podu. Ponovite 10-15 puta za jedan set i izvedite ukupno 3 seta.
Ramena - držeći tegove u rukama, podignite ih iznad glave polako, a zatim spustite nazad. Ovo jača ramena i gornji dio leđa. Ponovite 10-12 puta za jedan set i izvedite ukupno 3 seta.
Biceps - držeći tegove u rukama, savijte laktove i podignite tegove prema ramenima, zadržite trenutak i zatim spustite tegove polako. Ponovite 10-12 puta za jedan set i izvedite ukupno 3 seta.
Trbušnjaci - lezite na pod, savijte kolena i držite tegove na grudima. Podignite gornji dio tijela prema kolenima, zadržite trenutak i spustite se polako. Ponovite 10-15 puta za jedan set i izvedite ukupno 3 seta.
Ne zaboravite da se nakon svakog seta, odmorite 30-60 sekundi prije nego što pređete na sledeću vežbu.
Ovaj trening snage sa tegovima cilja glavne mišićne grupe u tijelu, uključujući noge, grudi, leđa, ramena, bicepse i trbušne mišiće. Važno je prilagoditi težinu tegova vašoj snazi i postepeno povećavati opterećenje kako napredujete.
Imajte uvek u vidu da svaki profesionani sportista trening započinje zagrevanjem i završava istezanjem kako mišići ne bi trpjeli stres. Takođe, pratite pravilnu tehniku izvođenja vježbi i slušajte svoje tijelo. Ako osjetite bilo kakvu bol ili nelagodnost, prestanite sa vježbanjem i posavjetujte se sa stručnjakom.

Pratite seebiz.eu za još korisnih savjeta za preduzetnike i zaposlene ljude, kao i za zanimljive vesti iz svijeta biznisa, ekonomije i tehnologije!


Tagovi: radni dan, vežbanje
PROČITAJ I OVO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
NESLUŽBENO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
ZAGREB - Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet.
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
OPTIMIZAM
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
ZAGREB - Po završetku sastanka Mario Radić je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
DP inzistira na ova četiri resora
PREGOVORI
DP inzistira na ova četiri resora
ZAGREB - Demografija, energetika, poljoprivreda i kultura, četiri su resora za koja je DP ozbiljni zainteresiran preuzeti ih pod svoje okrilje u novoj Vladi RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE