GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević u ogromnoj prednosti pred Škorom

Tomašević u ogromnoj prednosti pred Škorom
ANKETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 19:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tomislav Tomašević ili Miroslav Škoro, zagrebački birači će odlučiti 30. svibnja, a RTL donosi novo istraživanje Promocije plus.

U nedjelju će Zagreb dobiti novog gradonačelnika. Prema istraživanju, Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo, koja je osvojila najviše skupštinskih mandata, i pobjednik prvog kruga sa 147 tisuća glasova, odnosi pobjedu i u drugom krugu.

Njega bira gotovo 63 posto birača (62.9 posto). Šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvaja 20.5 posto. Škori ni neodlučni ne mogu pomoći. Njih je čak 13.2 posto, dok 3.4 posto birača koji će izići na izbore najavljuje da će poništiti glasački listić.

A kako stoje rezultati po spolnim skupinama? Od svih muškaraca koji će izići na izbore 61 posto glas daje Tomaševiću. Čak 64.5 posto žena koje će se odazvati izborima poklonit će povjerenje kandidatu ljevice. Četvrtinu glasova (25.6 posto) muških birača osvaja Škoro. A desnom kandidatu povjerenje bi dalo i nešto više od 16 posto (16.2 posto) od ukupnog broja žena koje će glasati.

Na najviše glasova Tomašević može računati u dobnoj skupini od 60 do 69 godina - čak 65.2 posto, dok Škoru najviše biraju stariji od 70 godina - 26.3 posto. Zanimljivo, dobna skupina koja najčešće poništava listić ona je od 30 do 39 godina, a to, prema ovom istraživanju, najavljuje njih 6.3 posto.

Kada je obrazovanje glasača u pitanju, najviše visokoobrazovanih, 68.3 posto, bira Tomislava Tomaševića. Onih koji su bez obrazovanja, a glasali bi za Miroslava Škoru ima 67.1 posto. Tu treba reći da je među ispitanicima manje od 1 posto bez završene osnovne škole, dok je visokoobrazovanih trećina.

Očekivano, Tomašević uzima glasove od centra na lijevo. Čak 96 posto lijevo orijentiranih podupire kandidata platforme Možemo. Desnica također očekivano bira Škoru. Njih 69.6 posto.

Logično, kandidati uzimaju glasove birača svojih stranaka. Ali kako će glasati birači ostalih stranaka, čiji su kandidati izgubili u prvom krugu?


Kada je HDZ u pitanju, glasovi većine, unatoč napetim odnosima na relaciji vrh HDZ-a - Domovinski pokret, odlaze Škori - 59.8 posto. Ali unatoč uputama o glasanju prema svjetonazoru, Tomaševiću bi glas dala gotovo četvrtina (23.6 posto) HDZ-ovaca. Dosta je i neodlučnih - 12.6 posto, a prekrižit će listić njih 3.9 posto.

Jeleni Pavičić Vukičević, koja obnaša dužnost gradonačelnice, za malo je izmaknuo drugi krug izbora. Birači njene stranke Bandić Milan 365 više naginju Škori nego Tomaševiću. 16.5 posto je za Tomaševića, 28.9 posto podupire Škoru. Ovdje je najveći broj neodlučnih koji mogu promijeniti ovaj omjer. Više od trećine (36.8 posto). A rekordan je i broj nevažećih glasova - 17.8 posto!

SDP-ovi birači, očekivano, poslušat će upute stranke koja podupire Tomaševića. 83.6 posto birača daje mu glas prema ovom istraživanju. Škori tek 7 posto SDP-ovaca daje podršku. Neodlučnih je 9.3 posto. A, zanimljivo, od svih birača SDP-a, koji se u nedjelju odazovu na birališta, nitko od njih neće poništiti listić.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 800 ispitanika 21. i 22. svibnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 3.46 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Miroslav Škoro, Danijela Dolenec, Luka Korlaet, Možemo!
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE