GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević pojasnio zašto ukida mjeru roditelj-odgojitelj

Tomašević pojasnio zašto ukida mjeru roditelj-odgojitelj
POJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2021 / 10:36
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, kazao je na konfereciji za medije da od danas kreće cijepljenje po kvartovima odnosno po Domovima zdravlja na osam lokacija.

Naveo je da će se ciijepljenje odvijati popodne od 14 do 20 sati, svaki dan pa i vikendom.

'Tako da ljudi mogu lakše doći do cjepiva nakon posla, kad je ipak najveća gužva', rekao je zagrebački gradonačelnik, prenosi tportal.

Osim toga, i dalje su u funkciji punktovi HZJZ-a i Velesajam.

Kazao je da posljednji podaci za Zagreb govore da i dalje prednjači po stopi procijepljenosti u Hrvatskoj ali da je i dalje to nedovoljno.

'Cijepljeno je 67,7 posto odraslog, odnosno 56,4 posto ukupnog stanovništa. Sve više mlađih se cijepi u posljednjih tjedan dana. Najviše novih cijepljenih je cijepljeno prvom dozom, što ohrabruje', kazao je Tomašević.

Na pitanje kako će se primjenjivati covid potvrde od slijedećeg tjedna u gradskoj upravi kazao je da čekaju detaljne upute, ali da će pratiti način na kojoj će se to raditi na državnoj razini.

'Pitanje je tko će snositi trošiti trošak testiranja onih koji nemaju covid potvrde. Čekamo što će država reći o tome', kazao je Tomašević.

Najavio je da odlazi na klimatsku konferenciju u Glasgowu, ali i da u Gradskoj upravi nastavljaju s projektom koji je pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, a to je mijenjanje javne rasvjete.

'Četrdeset posto javne rasprave će biti zamijenjeno', rekao je Tomašević.

Komentirajući ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, rekao je kako je bila neodrživa te da se iznos približio iznosu plaća preko 6000 zaposlenih u vrtićima.

'Što sam govorio 2019. mislim i danas. Pokazalo se da je došlo do smanjenja rođene djece unatoč 1,8 milijardi kuna utrošenoj za tu mjeru', rekao je Tomašević, dodavši da je zagrebački HDZ i njihov šef, Mislav Herman, tada podržao njega, 'da bi sada napravio kopernikanski obrat'.

Naveo je da će izaći s cijelim nizom kompenzacijskih mjera, ali ako bude riječ o socijalno ugroženim obiteljima, da tu na snagu stupaju socijalne mjere.

Istaknuo je da će sada djeca čiji su roditelji koristili tu mjeru moći ići u vrtiće, dok ranije nisu mogla.

Odgovarajući na pitanje pribojava se li se tužbi roditelja kazo je da ne postoji ugovor s roditeljima-odgojiteljima tako da ne vidi kako bi tu pravno mogle biti moguće tužbe.

'Sve europske zemlje ide prema tome da što više djece bude u vrtićima, mi imamo obrnuto”, rekao je Tomašević, dodavši da će idući tjedan najaviti koliko se vrtića planira napraviti.

Govorio je i o besplatnim udžbenicima naglasivši da iduće godine sve ostaje isto i da se oni neće ukidati.

'Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima besplatne udžbenike za srednje škole, iznosi za srednjoškolske udžbenike i radne materijale za osnovne škole nisu bile realno prikazane. U proračunu za ovu godinu je bilo samo 16 milijuna kuna, što je dovoljno da trećina djece dobije udžbenike u srednjim školama. Ta trećina bi bila dovoljna za obitelji koje dobivaju dječji doplatak. Mi smo taj iznos utrostručili da bi svi imali besplatne udžbenike', rekao je Tomašević.

Tagovi: Tomislav Tomašević, roditelj odgojitelj, cijepljenje po kvartovima
PROČITAJ I OVO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE