GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević odustaje od već pokrenutih projekata za zbrinjavanje otpada?

Tomašević odustaje od već pokrenutih projekata za zbrinjavanje otpada?
NEOZBILJNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević suočen je s problemom koji se odnosi na zbrinjavanje otpada u gradu.

Uslijed promjene pravila financiranja od Europske unije, morat će revidirati svoj plan za zbrinjavanje otpada i odustati od nekoliko projekata koji su već bili u tijeku. To uključuje kompostanu u Novskoj, sortirnicu na Žitnjaku i centar za obradu miješanog otpada u Resniku, prenosi HRT.

Prema izjavi gradonačelnika Tomaševića, novim pravilima Europske unije propisano je da projekti kompostiranja, sortiranja i obrade otpada moraju biti na istoj lokaciji kako bi bili kvalificirani za financiranje iz EU fondova.

"Da bi mogla najveće postrojenje za obradu miješanog komunalnog otpada financirati, inzistira da u sklopu tog postrojenja budu i sortiranje i kompostiranje", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Kako bi prilagodio planove novim zahtjevima, Tomašević je odlučio smjestiti sve to na istu lokaciju - Resnik.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je da je za promjenu pravila financiranja saznao tek prije mjesec dana. Razlog zbog kojeg se nije prijavljivao na natječaje bio je njegovo neslaganje s obvezujućom upravljačkom strukturom koju su natječaji zahtijevali

Tomašević je objasnio: "Uvjet natječaja bio je da nakon što bi Grad Zagreb većinski financirao iz proračuna sortirnicu, morao bi je na natječaju dati poduzeću, a moguće i privatnom poduzeću da njome upravlja. To je nešto što apsolutno smatram da nije dobro niti da je u interesu Grada."

HRT međutim piše, pozivajući se na priopćenje Ministarstva, kako su korisnici projekta bili obaviješteni o promjeni pravila još u srpnju 2021. godine, na sastanku s Ministarstvom i JASPERS-om. Dodaje se da je ta informacija kasnije komunicirana na sastancima s korisnikom, Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom d.o.o., ali i s dužnosnicima iz Grada Zagreba. Ovo ukazuje na moguću nesuglasnost u komunikaciji ili različite informacije o vremenu kada su obavijesti o promjeni pravila bile poznate.

Ova odluka izazvala je, kako prenosi HRT, kritike lokalne zajednice. Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša u Resniku, izjavila je da gradonačelnik mijenja smjer koji je najavio tijekom predizborne kampanje te je napomenula da projekti koji su bili u pripremi, uključujući sortirnicu, nisu aplicirani za financiranje iz EU fondova. Dodala je da smatra kako Resnik neće biti rješenje, već problem te je najavila da su spremni i na prosvjede protiv ove odluke.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Branka Genzić, Resnik, kompostana
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE