GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Kompostanu bismo mogli riješiti do kraja mandata

Tomašević: Kompostanu bismo mogli riješiti do kraja mandata
ZG OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 15:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u HRT-ovoj emisji Nedjeljom u 2, gdje je komentirao lokalne, ali i nacionalne političke teme

Upitan za dug zbog kojeg je kandidatkinji stranke Možemo, Sandri Benčić, blokiran obrt, Tomašević je rekao: 'Drago mi je da su se HDZ-ovci odmah jučer javili, to znači da je se boje. Sandra Benčić je to riješila, u pitanju je 300 eura. Ministar vanjskih poslova ima problem od 2 milijuna eura. To je jedan dječji vrtić u Zagrebu', kaže.

Komentirajući prozivke Davora Bernardića oko Paromlina, Tomašević ga je nazvao 'Bandićevim učenikom': 'Bernardić je u jednom mandatu bio predsjednik Gradske skupštine, i sad pametuje što bi trebalo s Paromlinom.', kaže zagrebački gradonačelnik.

Nakon emitiranja priloga o Jakuševcu, u kojemu su mještani pozvali Tomaševića da posjeti ovo naselje koje se suočava s problemom smrada iz kompostane, većeg nego što je bio prije. Tomašević je priznao da u ovom mandatu neće riješiti njihov problem, no kaže da ne bježi od odgovornosti.

- Nezadovoljan sam činjenicom da nismo na vrijeme mogli sanirati posljedice nevremena u Zagrebu. Ne možete kositi travu dok su grane po travnatim površinama', odgovorio je Tomašević na pitanje je li nezadovoljan što se u gradu vidi toliko smeća i nepokošene trave.

Sve ono što sam obećao da grad može raditi, to i radimo. Smanjio se prihod grupe CIOS, navodi.

Na pitanje zašto ne mogu riješiti barem smrad, Tomašević kaže da su koncentracije oko 1% i da ono što rade da smanje smrad, dodaju piljevinu i zatrpavaju jednom dnevno. Ono što mogu reći, toliko je stalno podmetanja i sabotiranja, ali postoji dobra šansa da bi mogli riješiti problem kompostane do kraja mandata.

- Ne bi mogli zatvoriti Jakuševac, ali bi mogli riješiti kompostanu i ono što je bitno je da ćemo do kraja mandata maknuti drobilicu.

Govoreći o obećanom mostu preko Save kod Jaruna, Tomašević je rekao kako razmišljaju premjestiti njegovu lokaciju nešto zapadnije, jer sadašnja trasa ide tik uz jezero Jarun i postoji problem s imovinsko-pravnim odnosima. Istaknuo je da je u obnovu mostova gradska vlast uložila 40 milijuna eura.

Upitan za ukidanje prireza koje će dovesti do povećanje poreza na dohodak, Tomašević je rekao da je gradska uprava racionalna s troškovima, ali da će ova mjera vlade napraviti veliku rupu u proračunu. 'Razvojne banke ne mogu vjerovati kad vide rezultate, kako smo mi tako brzo smanjili troškove. Mi ćemo ove godine napraviti veći suficit od planiranog', kaže Tomašević i dodaje da polovica građana ne plaćaju prirez u Zagrebu.

O porezu na iznajmljivanje apartmana Tomašević kaže kako je to dio uvođenja reda u najam gradskih stanova. 'To će stupiti iduće godine. Zakonski limit je 200 eura godišnje po krevetu, potpuno je neopravdano da to bude 40. Vlasnici stana za dugi najam plaćaju pet puta veći porez nego ako se iznajmljuje turistima', kaže.

Tomašević je imao potrebu istaknuti da se u medijima ne vidi dovoljno njihov rad, što je posljedica loše komunikacije. Naveo je nekoliko primjera. 'Brutalno financiramo vrtiće, i od svih gradova, građani imaju najjeftiniji gradski vrtić. Otvorili smo novi dom za starije Markuševec, i cijene su iz 2017. Nakon 20 godina smo napravili školu na Savici, a nije došao nijedan medij', rekao je.

Tagovi: Tomislav Tomašević, otpad, Jakuševec, kmpostana
PROČITAJ I OVO
FT: Srbija je Ukrajini preko trećih strana izvezla streljivo vrijedno 800 milijuna eura
MEDIJI
FT: Srbija je Ukrajini preko trećih strana izvezla streljivo vrijedno 800 milijuna eura
LONDON - Financial Times piše da je Srbija od početka ruske invazije na Ukrajinu toj zemlji preko trećih zemalja izvezla streljiva u vrijednosti 800 milijuna eura.
Tuča veličine teniske loptice pogodila dijelove BiH, Osječani dobili SMS upozorenja
NEVRIJEME
Tuča veličine teniske loptice pogodila dijelove BiH, Osječani dobili SMS upozorenja
ZAGREB - DHMZ je uključio crveni Meteoalarm za istok Hrvatske gdje se očekuje jako grmljavinsko nevrijeme uz moguću tuču.
Austrija: Žestoka svađa zbog europskog plana o povratku prirodi
KONTROVERZE
Austrija: Žestoka svađa zbog europskog plana o povratku prirodi
BEČ - EU želi do 2030. da sve članice najmanje 20% svog teritorija prepuste prirodi. Na ministarskom vijeću je ovisilo o glasu Austrije čija je ministrica pristala, iako vlada u Beču – nije.
Murphy o Dodiku: Njegova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo ove zemlje
JASNA PORUKA
Murphy o Dodiku: Njegova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo ove zemlje
SARAJEVO - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy održao je govor u okviru Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti tokom kojeg se dotakao brojnih pitanja.
Milanović: Hrvate i Srbe spajala je suradnja, ne mržnja
PREDSJEDNIK
Milanović: Hrvate i Srbe spajala je suradnja, ne mržnja
SISAK - U Spomen parku u šumi Brezovica kod Siska održano je središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe na kojem je istaknut značaj Sisačkog partizanskog odreda, koji je kao prva antifašistička jedinica u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi osnovan na tom mjestu 22. lipnja 1941.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE