GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko je Miroslav Šeparović?

Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2024 / 08:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.

Bio je ministar pravosuđa u vladi premijera Zlatka Mateše, pa postao ravnatelj Hrvatske obavještajne agencije. Potom je bio odvjetnik koji je na dužnosti zamjenika predsjednika Vijeća za građanski nadzor tajnih službi obavljao prljave poslove za HDZ Ive Sanadera, a politički je djelovao iz sjene. U političku orbitu se vraća 2009., kad je izabran za suca Ustavnog suda da bi 2016. postao i predsjednik te institucije. Moć crpi, između ostalog, i iz kumstva s notornim Vladimirom Šeksom.

Vladimir Šeks vjenčao se Anicom Ressler u Blatu na Korčuli, u pratnji svjedoka, kumova Miroslava Šeparovića i Branka Bačića, inače rođenom u Dubrovniku, koji je osnovnu i srednju školu završio u Blatu.

Nedavno, kad se u riječkoj Osnovnoj školi ‘Dolac’ odigrao slučaj u kojem su djeca našla kukce u ručku, Mostov Nikola Grmoja je objavio status u kojem pojašnjava kumske veze spomenutih: “Čini se da su suvlasnici tvrtke Blato 1902., dva kuma koja drmaju hrvatskom politikom i pravosuđem, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić (supruga Željka Bačić) i predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović (kći Marina Šeparović)”.

Odgovorio mu je tada Bačić: ‘Ručak školi priprema tvrtka BLATO 1902 d.d. te se posebno u tom kontekstu naglašava suvlasništvo moje supruge u toj tvrtki. Istina je da je Željka Bačić, moja supruga, dioničarka tvrtke BLATO 1902 d.d., ali zajedno s još 172 dioničara. Neovisno o činjenici da ona kao dioničarka ne vodi operativno poslovanje društva, kao što to ne čine niti dioničari bilo koje tvrtke, ipak želio bih naglasiti odgovorno ponašanje tvrtke u proteklim godinama, kao i nakon ovog nemilog događaja”, rekao je tada Bačić.

U lipnju 1999., nakon što je Nacional objavio dokumente o namještanju nogometnog prvenstva uz pomoć tajnih službi, Šeparović je uhićen pod sumnjom da je on dostavio novinama dokumente označene kao državna tajna. Iz tog će se slučaja izvući kao “moralni pobjednik”.

Miroslav Šeparović prvi put je za suca Ustavnog suda izabran 2009., za predsjednika Ustavnog suda 2016. i ponovno je izabran 2017. godine.

Dakle, 2009. je na Pantovčaku, pred tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem, prisegnuo za suca Ustavnog suda. Iako je vjenčani kum Vladimira Šeksa, odlučno je negirao da je njegov izbor za suca Ustavnog suda uvjetovan kumskim odnosima sa Šeksom, tada potpredsjednikom Sabora i čelnikom Odbora za Ustav. Istaknuo je da je i samog Šeksa iznenadilo kad ga je izvijestio da će se kandidirati za mjesto ustavnog suca.

O spomenutim kumskim vezama ranije je govorila urednica i novinarka tjednika Nacional Orhidea Gaura Hodak: “Vladimir Šeks, Miroslav Šeparović, Branko Bačić i Božidar Kalmeta, zajednički utječu na presudne teme za hrvatsko društvo. Zasad su protuteža tvrdoj desnici na braniku premijera, ali je pitanje trenutka hoće li i kada složiti strategiju koja neće uključivati Plenkovića”.

Dakle, Vladimir Šeks, Branko Bačić, Božidar Kalmeta i Miroslav Šeparović slove kao moćni ljudi na istaknutim pozicijama, ali i u sjeni oko nekih važnih procesa. Utječu na niz presudnih tema za hrvatsko društvo – od kadroviranja u institucijama, ishoda sudskih afera pa sve do ideoloških pitanja. Slovili su kao protuteža tvrdoj desnici, bivajući branik premijeru Andreju Plenkoviću.

Kao što je poznato, a o čemu je Nacional vrlo opsežno izvještavao, Božidar Kalmeta bio je optužen za izvlačenja desetina milijuna kuna iz državnih cestarskih tvrtki. Međutim, ključni svjedoci u postupku naglo su promijenili svoje prvotne iskaze i svjedočili u njegovu korist. Taj je proces unio novu dinamiku i dodatno ojačao skupinu koju se čak i unutar stranke kolokvijalno naziva “skupina kum”.

Dio istaknutih članova HDZ-a smatrao je da se predsjednik stranke Andrej Plenković oslanja na infrastrukturu i utjecaj skupine kum. Dio njih je, pak, izražavao zabrinutost jer četiri kuma u sinergiji ostvaruju iznimnu moć, a posebno su to napomenuli nakon što je Kalmeta oslobođen.

Nacionalovi sugovornici smatrali su kako je pogubna činjenica da zauzimaju istaknuta mjesta u različitim društvenim sferama, od politike do pravosuđa, opominjući da oni mogu jako utjecati na društvo u cjelini – od kadroviranja, sudskih afera do ideoloških pitanja. Premijeru Plenkoviću to je donekle odgovaralo jer su ga ‘čuvali’ od jako moćnog desnog krila HDZ-a.

Inače, Vladimira Šeksa smatraju najvećim moćnikom i ključnom osobom ove skupine. Branko Bačić, kao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, kontrolira sve procese u Saboru, spekuliralo se da je za njegov uzlet u stranci najzaslužniji njegov kum Vladimir Šeks.

Novinari su Šeparovića znali uloviti i u trenucima nakon posla, koje je također provodio s moćnim HDZ-ovcima. Prošloga ljeta, primjerice, snimljen je kako gušta u ribi i vinu s Brankom Bačićem, Nikolom Dobroslavićem i drugima u Keromovoj konobi u Splitu.

Isti taj čovjek odlučuje o zakonima i odlukama HDZ-ove Vlade i jesu li one u skladu s Ustavom, a da nikad nije prekinuo čvrste veze s vladajućom strankom.

Tagovi: Miroslav Šeparović, šeks, bačić, kalmeta, plenković, hdz
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE