GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko je Jakov Milatović, čovjek koji je srušio Mila Đukanovića

Tko je Jakov Milatović, čovjek koji je srušio Mila Đukanovića
SKICA ZA PORTRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2023 / 21:27
Autor: SEEbiz / Nova.rs
PODGORICA - Kandidat Pokreta Europa sada (PES) Jakov Milatović pobijedio je na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori i time ušao u povijest

Riječ je o čovjeku koji je prvi put nakon 30 godina u međusobnom okršaju pobijedio Mila Đukanovića i time ga vjerojatno poslao u političku mirovinu. U ovoj predizbornoj kampanji prošao je sve, od verbalnih do fizičkih napada, ali unatoč svemu govori s pobjedničkog postolja. Evo čovjeka o kojem sada bruji cijela Europa.

Prema konačnim preliminarnim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, Milatović je osvojio više od 60 posto glasova.

Milatović je krajem veljače ove godine izabran za kandidata PES-a za predsjednika Crne Gore. Nakon objave rezultata rekao je "da će 2. travnja Đukanovića poslati u političku mirovinu".

Novi predsjednik Crne Gore je tijekom kampanje isticao da mu je cilj ekonomski napredak zemlje, ali i da želi biti čovjek koji će je uvesti u Europsku uniju (EU). Kada je riječ o odnosima sa susjednim državama, Milatović je svojedobno rekao kako bi volio da prvi službeni posjet kao predsjednika Crne Gore bude u Bruxellesu, a drugi u Beogradu.

Tijekom kampanje doživio je brojne napade, verbalne i fizičke, a protukandidat Milo Đukanović optužio ga je da je "srednjovjekovni čovjek" i "kandidat Vojislava Šešelja" koji širi velikosrpsku propagandu.

Izbor Milatovića za predsjedničkog kandidata uslijedio je nakon odbijanja kandidature njegovog kolege iz pokreta Milojka Spajića.

Tijekom kampanje Milatović je obišao Crnu Goru, ali je na Cetinju doživio neugodnost. On je 10. ožujka ove godine uz pomoć osiguranja i policije morao ući u Sportski centar na Cetinju.

Kako se vidi na snimci objavljenoj na društvenim mrežama, Milatoviću je nekoliko ljudi pomoglo da uđe nakon što je prošao kroz masu u kojoj su ga pojedinci gurali i psovali.

Grupa građana okupila se ispred Doma sportova gdje se održava predizborna konvencija Milatovića, a većina se razišla oko 18:15.

U jednom trenutku je došlo do napada pa je Milatović uz pomoć osiguranja i policije morao ući u Sportski centar.

“Za mene su simbol Cetinja svi vrijedni i pošteni ljudi, kao i oni koji su me dočekali u dvorani. Dobijam poruke podrške od građana Cetinja. Znam da ih je sram onih koji su sudjelovali u napadu na mene, jer taj čin nije ni crnogorski ni cetinjski”, rekao je Milatović nakon incidenta.

Dodao je da oprašta svim zavedenim ljudima, ali neću zaboraviti da su političari svojim stavovima i nametnutim podjelama društvo doveli u ovakvo stanje, da je zbog njih nasilje postalo svakodnevica.

Pokret Europa sada bilježi izvrsne rezultate od svog osnutka. Ovaj pokret je prošle godine na lokalnim izborima u Podgorici osvojio 21,7 posto glasova. Time su dobili priliku da nakon 24 godine u opoziciju pošalju Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Jakov Milatović, jedan od čelnika ovog pokreta, istaknuo je da su stranke pred velikim izazovom.

“Srećna sloboda Podgoričani. Hvala vam na podršci pokretu Europa sada. Počinjemo da radimo kako bismo što prije riješili probleme građana Podgorice, bez DPS-a. I da Podgoricu što prije učinimo boljim i pravednijim mjestom za život svih građana“, rekao je Milatović.

Ovakav rezultat pokreta Europe Now za mnoge je bio iznenađenje jer je stranka osnovana samo 4 mjeseca prije lokalnih izbora. U lipnju prošle godine dvojica ministara u Vladi Zdravka Krivokapića, inače prvoj vladi formiranoj nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima 2020., odlučila su službeno ući u politiku.

Tada su bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministar financija i socijalne skrbi Milojko Spajić osnovali Pokret Europa sada, koji nosi naziv njihovog ekonomskog programa 42. Vlade Crne Gore.

Jakov Milatović crnogorski je ekonomist koji je od 4. prosinca 2020. do 28. travnja 2022. bio ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Zdravka Krivokapića.

Rođen je u Titogradu, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju "Slobodan Škerović".

Osnovne studije iz oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Crne Gore. Proveo je jednu akademsku godinu na Državnom sveučilištu Illinois kao američki stipendist, jedan semestar na Sveučilištu ekonomije i poslovanja u Beču (VU Wien) kao stipendist austrijske vlade, jednu akademsku godinu na Sveučilištu Sapienza u Rimu (La Sapienza) kao EU učenjak.

Tagovi: Jakov Milatović, Milo Đukanović, Pokret Evropa sad, Demokratska partija socijalista
PROČITAJ I OVO
Pupovac: Ne mislim da je Plenković imao izbora
BIVŠI PARTNER
Pupovac: Ne mislim da je Plenković imao izbora
ZAGREB - “Pozicioniramo se na poziciji koja je iznimno delikatna. Od ove godine, u narednom razdoblju, bit će još delikatnija”, kazao je Pupovac.
Xi sletio u Beograd,  RTS prekinuo prijenos Eurovizije
SRBIJA-KINA
Xi sletio u Beograd, RTS prekinuo prijenos Eurovizije
BEOGRAD - Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
NESLUŽBENO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
ZAGREB - Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet.
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
OPTIMIZAM
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
ZAGREB - Po završetku sastanka Mario Radić je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE